Els embassaments de Sant Ponç i la Llosa del Cavall, juntament amb el de Susqueda, són els que estan més plens del conjunt dels pantans de les conques internes del país. La Baells, per contra, ahir es trobava al 67% de la seva capacitat, fet que el situa percentualment en el més baix.

L'embassament de la Llosa del Cavall emmagatzema actualment 66,60 hectòmetres cúbics d'aigua, el que suposa el 83,3%. En un percentatge similar (86%) hi ha l'altre embassament del Cardener, el de Sant Ponç, que acumula gairebé 21 hectòmetres cúbics. Aquest fet els situa gairebé cinc punts per damunt de la mitjana de tots els pantans de conques internes de capacitat superior a 2 hectòmetres cúbics, que se situa prop del 80%.

El pantà berguedà de la Baells, per contra, actualment es troba al 67% de capacitat màxima, fet que el situa com el més buit dels embassaments catalans, si bé està deu punts per damunt que fa un any. En concret ahir acumulava 73,1 hectòmetres cúbics dels més de 109 que té de capacitat màxima.

El conjunt d'embassaments estan al voltant del 79% de la seva capacitat (amb un total de 549 hm3), per damunt que fa un any (375). L'Agència Catalana de l'Aigua va informar ahir que el bon nivell garanteix les demandes per a un període d'entre 15 i 16 mesos però remarca que cal continuar fent un ús racional i sostenible de l'aigua.

Bons nivells des del 2009

Els embassaments de les nostres comarques van gairebé tocar fons durant l'episodi de sequera del 2008. La Llosa del Cavall va ser on la falta d'aigua es va fer més palesa: va arribar al nivell insòlit del 18,8% de la seva capacitat, amb tan sols 15 hectòmetres cúbics dels 80 que pot emmagatzemar (vegeu gràfic). No obstant això, a partir del 2009 es va iniciar un canvi de tendència, que perdura fins avui.

La sequera, però, ja feia estralls els anys previs quan els embassaments de la conca del Llobregat se situaven al voltant del 50%. No és el cas del pantà de Sant Ponç, si bé en aquest cas l'episodi de falta de pluges no és tan palpable perquè funciona com a embassament regulador del riu Cardener aigua avall de la Llosa (l'embassament de capçalera). Així ho van precisar ahir a aquest diari fonts de l'Àgència Catalana de l'Aigua, les mateixes que van facilitar les dades.

Les darreres pluges i nevades al Prepirineu -i les que es preveuen properament- auguren que aquests bons nivells podrien incrementar els propers dies.