La Fira del Trumfo i la Tòfona, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Solsona, va omplir de visitants l'eix comercial a l'entorn de la plaça Major, on una vintena de productors de trumfos de la comarca venien aquest tubercle que ha fet famós el nord del Solsonès (sobretot Cambrils i Odèn) per la qualitat de les seves patates. A més a més, una quarantena d'artesans alimentaris es van distribuir pel carrer de Sant Miquel, la plaça de l'Església i la plaça del Palau Episcopal.

Tot i l'alt nombre de visitants, els cultivadors consultats ahir al migdia no havien venut més patates que l'any passat, quan les vendes van ser del voltants dels 10.000 quilos. Però, tot i això, els venedors es mostraven satisfets del volum de vendes d'una fira que, en la seva desena edició, "ja està plenament consolidada", explicava Esteve Algué, director del certamen.

Per una altra banda, els preus dels trumfos han pujat lleugerament respecte a l'edició anterior. Així, les varietats red pontiac i kennebec tenien un preu d'entre 70 i 80 cèntims el quilo, depenent de la quantitat adquirida. La patata del bufet, per la seva banda, es venia a un euro i mig el quilo.

Però, tot i les valoracions positives de la fira per part dels productors de trumfos de muntanya, aquests no amagaven una certa acritud pel que consideren "tracte de favor reiterat" vers un productor de Castellar de la Ribera perquè "té un espai privilegiat respecte als altres; i, a més a més, rebenta els preus amb patates que no són de muntanya ni de secà". Fins i tot Joan Sellés, premi Bufet d'enguany, es va referir a aquesta anomalia en el seu parlament d'acceptació del premi (vegeu l'entrevista). Algué no va voler aprofundir en aquest tema, però es va mostrar comprensiu amb les protestes dels autèntics productors de trumfos.