La vall de Lord reviurà el seu passat medieval, estretament lligat a la manufactura tèxtil del drap piteu, el cap de setmana que ve amb la quarta edició de la Fira Occitanocàtara. L'organització ha programat una vintena d'activitats paral·leles per a públics de totes les edats, entre les quals hi ha visites guiades, recreacions històriques i tallers i gimcanes infantils. En l'àmbit musical destaca la presència del grup occità Goulamas'k, que oferirà un concert a la plaça Major a partir de 2/4 de 12 de la nit del dissabte.

Una de les novetats d'enguany és que el mercat medieval i d'artesania, així com la mostra de formatges del Pirineu, s'allargarà durant tot el cap de setmana. Davant l'èxit de la darrera Fira d'Ous d'Euga, l'organització ha optat per adoptar aquesta fórmula també per a la fira d'estiu més concorreguda de la zona. La festa s'emmarca en el Festival Càtar al Pirineu Català, coordinat pel Consell Regulador del Camí dels Bons Homes.

Més enllà de les incursions càtars al Pirineu català, el vincle de la vall de Lord amb Occitània té un dels capítols històrics rellevants amb la indústria tèxtil del drap piteu, la qual, des del segle XIV, va esdevenir tot un motor econòmic per a la zona. El drap, de reconegut prestigi i emprat, principalment, per fer capes de pastor o peücs, s'havia importat, fins i tot, a Sicília.

Una de les principals novetats de la programació d'enguany és la introducció d'activitats pensades per a un públic infantil i familiar, com una gimcana en la qual s'hi han bolcat els establiments comercials del poble, que han decorat els aparadors per a l'ocasió. Els nens i nenes, a més a més, podran fer un taller per omplir un arbre de fulles o fabricar-se la seva pròpia indumentària medieval.

Dels actes també destaca el canvi de format de la recreació històrica de l'arribada del drap piteu a la vila. Enguany, es farà en una cercavila nocturna amb espelmes, que inclourà breus intervencions per explicar episodis de la història de la vall lligats amb la nació occitana. Les activitats començaran divendres, amb cinema a la fresca a l'ermita romànica de Sant Serni del Grau (Guixers). Dissabte, la programació es reprendrà de bon matí amb una caminada historiada i geològica pel camí verd de la vall de Lord (que uneix la Coma i la Pedra amb Sant Llorenç de Morunys). S'hi explicaran elements del patrimoni històric i geològic d'interès que hi ha al llarg del recorregut, que és de 7 quilòmetres (amb possibilitat de fer-lo de 14 quilòmetres si és anada i tornada).