El monestir de Sant Llorenç de Morunys recupera l´antic celler per fer-lo visitable

El Museu de la Vall de Lord, que ocupa l'edifici històric, rehabilita l'estança del segle XV

25.08.2014 | 07:50
El president de l´Associació Cultural de la Vall de Lord, Francesc Regàs, a l´espai rehabilitat
El president de l´Associació Cultural de la Vall de Lord, Francesc Regàs, a l´espai rehabilitat

El celler del monestir de Sant Llorenç de Morunys recupera l'aspecte que tenia antigament. Lluny de conservar vi, ara l'espai serveix perquè els visitants que vénen al Museu de la Vall de Lord -que ocupa el claustre de l'històric edifici- puguin fer-se una idea de l'aparença que tenia. El celler té unes dimensions reduïdes i és al subsòl.
Ni de bon tros era un celler important i de renom. Però els monjos que durant segles van viure al monestir el tenien per conservar el seu vi. L'espai no és gens elaborat, però l'Associació Cultural de la Vall de Lord ha decidit recuperar-lo amb la finalitat que el visitant es pugui fer una idea de l'estil de vida de les nombroses generacions de religiosos que van conservar i fer créixer el monestir. Es tracta d'un espai amb molta història. Els primers documents en què apareix esmentat el celler daten del segle XV.
Els responsables de l'associació afirmen que es tracta d'un espai que té la seva importància. Entre altres aspectes d'interès, el visitant té l'oportunitat de visualitzar els fonaments de la muralla, que es va construir entre els anys 1380 i 1400. Es tracta d'una estança excavada al terra. Precisament un dels altres aspectes que fa ressaltar l'entitat -que s'encarrega de conservar i ampliar el museu- és que s'hi pot veure el subsòl, atès que les parets no són treballades. A l'interior es poden veure petites bótes, tal com estaven col·locades antigament.
El president de l'Associació Cultural de la la Vall de Lord, Francesc Regàs, explica que "hi ha hagut feina per rehabilitar l'espai". I és que la petita estança estava plena d'andròmines perquè va servir com a espai per emmagatzemar objectes i material arran de les darreres obres que s'havien fet al monestir. "El que hem fet és treure tots aquells objectes. Hem fet una instal·lació per il·luminar-lo. S'hi ha d'entrar amb una mínima prevenció", afirma.
L'antic celler no és visitable permanentment. Les persones que vulguin veure'l han d'avisar el personal del museu, que acompanyen els visitants. "Ho fem perquè les escales són molt verticals i estretes. Preferim, de moment, fer-ho d'aquesta manera", afegeix Regàs. Amb la recuperació de l'antic celler, l'Associació d'Amics de la Vall de Lord fa un pas més per rehabilitar i posar en valor la història local. El celler és la principal novetat d'enguany, però també s'han portat a terme altres actuacions de restauració. Entre els nous elements que el visitant pot veure, hi ha diferents taules. Algunes expliquen episodis del municipi i d'altres, escenes bíbliques. També s'ha recuperat l'antiga màquina que permetia tocar les campanes automàticament a l'església de Sant Llorenç, entre d'altres.

Enllaços recomanats: Premis cinema