Les pluges que han caigut els mesos de juliol i agost han permès que els boscos tinguin un nivell d'humitat elevat i, per tant, que siguin poc propensos a patir incendis. Així ho ha constatat Eduard Plana, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), qui ha assegurat que, fins ara, "la campanya és relativament tranquil·la". Amb tot, Plana considera que la realitat forestal del país fa que siguem "molt vulnerables" i creu que "si no donem una oportunitat als productes forestals, haurem d'aprendre a conviure amb els grans incendis". Segons ell, un dels aliats pot ser el mateix foc, tot i que considera que és un gran "repte social" perquè implica "entrar en un nou paradigma".

Tot i que la campanya forestal s'ha desenvolupat de manera "tranquil·la", Plana ha alertat que això pot suposar "un allargament de la campanya perquè tota aquesta humitat i aigua ha permès que es regeneri una gran quantitat de sotabosc". Segons ell, si ara entréssim en un període de sequera, tota aquesta vegetació s'assecaria "i podria posar els boscos en situació de risc. "Per tant, no podem dir que estem en la finalització de la campanya perquè s'acabi l'estiu", ha constatat Plana. De fet, l'investigador ha recordat que els darrers incendis del Baix Empordà van tenir lloc els mesos de novembre i març.

Segons ha detallat Plana, els experts en canvi climàtic "ja avisaven que ens podríem trobar davant escenaris de desestacionalització de la campanya" i això "des del punt de vista de la gestió per part de l'administració és molt complex". "La incertesa i el comportament tan variable del temps en les darrers campanyes fa molt difícil fer previsions sobre el dimensionament dels mitjans" i, per exemple, "aquest estiu podríem dir que els mitjans s'han sobredimensionat, però això ningú ho podia saber a l'inici". "Això complica molt la gestió pública d'un problema que ens afecta a tots i requereix molts recursos i, per això, es fa cada cop més necessari avançar cap a la prevenció", ha apuntat.

El foc com a eina de gestió

Utilitzar el foc com una eina de gestió forestal és, segons Eduard Plana, una "gran oportunitat per fer una prevenció efectiva dels grans incendis". "El foc no només té una expressió negativa, sinó que pot ser un aliat per prevenir els incendis". Plana considera que aquest argument "trenca molts esquemes" perquè "sortim d'una educació en què el foc sempre s'ha considerat un element a eliminar de l'ecosistema", però "hem de trobar l'encaix a Catalunya d'allò que ja s'està fent en d'altres països". De fet, l'expert forestal ha explicat que ja fa uns anys que el Graf fa cremes controlades al Pirineu, que ara s'estan estenen a la Catalunya Central.

A més, Plana ha apuntat que antigament els boscos eren capaços de sobreviure davant dels incendis, ja que "des del punt de vista ecològic, els boscos tenien estructures que els feien resistents a aquest tipus de desastres". Amb tot, l'investigador ha explicat que amb l'abandonament de l'àmbit rural fa tres o quatre dècades, moltes activitats tradicionals que portaven a terme una actuació de control del combustible forestal, com l'extracció de la fusta o el pasturatge, "han anat desapareixent i, per tant, ara el bosc es troba en una situació de molta vulnerabilitat per la gran acumulació de combustible".

A banda de les cremes controlades de sotabosc, Plana creu que també seria bo fer una gestió dels focs naturals. "Segurament serà un pas posterior, però hi ha incendis provocats per llamps que es donen en unes condicions en què el sotabosc es troba prou humit i, per tant, no es generaran problemes de grans incendis forestals. En d'altres països el què fan és monitoritzar-los i, en cas que arribin a una zona de risc es controla, però es deixa que cremi en d'altres zones". L'investigador del CTFC però considera que això implica "entrar en un nou paradigma" perquè "s'haurà de fer entendre a la gent que el foc no és bo o dolent per si mateix" i que "els boscos poden generar grans incendis que ens posen en situacions d'emergència, però al mateix temps el foc el podem utilitzar en condicions idònies per fer prevenció d'incendis".

La implicació social

Per actuar en la reducció del risc de propagació dels incendis forestals i avançar cap a uns boscos que tinguin una distribució del combustible més estructurada, Planas creu que són necessaris uns boscos "més ben gestionats". Segons ell, aquest és un repte que "va més enllà del propi sector forestal i del què la propietat forestal pot assumir per ella mateixa". "Com a societat hem d'entendre que si no donem una oportunitat als productes forestals ens haurem d'acostumar a tenir els boscos molt vulnerables i haurem d'aprendre a conviure amb els grans incendis".

Per l'investigador del CTFC, algunes de les alternatives que hi ha sobre la taula i que ja han començat a donar els seus fruits són l'ús de la biomassa forestal per aplicacions energètiques o la recuperació del pasturatge. "Tot allò que fem per donar una oportunitat a la cadena de valoració dels productes forestals ens permetrà disposar d'uns boscos menys vulnerables als grans incendis", ha apuntat. Segons ell, la superfície forestal del país està creixent "no només horitzontalment, sinó també dins dels boscos, ja que s'estan densificant i fent més propensos a patir grans incendis". "Per molts mitjans d'extinció que tinguem estem en un risc latent de patir grans incendis que estan fora de la capitat d'extinció", ha conclòs Plana.