Ahir dimecres es va enderrocar la casa desocupada en estat ruïnós i de titularitat municipal situada al número 28 de la carretera de Manresa de Solsona. És la primera actuació del projecte de millora de l´àmbit conegut popularment com revolt de Cal Sala, a la principal entrada al municipi. Aquesta intervenció urbanística, una de les més urgents per a l´Ajuntament solsoní atesa la manca de solidesa de l´immoble, té un termini de dos mesos i inclou l´eixamplament i arranjament de la vorera.

Aquest migdia l´alcalde, David Rodríguez, i el regidor d´Urbanisme, Salvi Nofrarias, han visitat les obres. Segons explica l´arquitecta municipal Anna Feu, les màquines estan consolidant la runa de l´edifici demolit per evitar que es disgregui i, posteriorment, es retirarà lentament per tal que l´actuació no afecti els edificis adjacents ni la carretera. A continuació, es construirà un mur de contenció de formigó armat de 14 metres d´alt per set de llarg que garanteixi l´estabilitat de la carretera de Manresa i salvi el desnivell existent entre el vial i el pati interior de l´antic immoble.

L´enderroc de l´edifici en estat ruïnós i la millora de les voreres en aquest punt és una de les prioritats incloses en el Pla d´actuacions de millora urbana (PAMU) de l´Ajuntament de Solsona. L´alcalde la qualifica des de fa dos anys d´"urgent", a causa de l´amenaça d´esfondrament de l´immoble propietat de l´Ajuntament i l´estat "gairebé impracticable" de la vorera. A més, cal tenir en compte que aquest vial d´entrada a Solsona registra un flux de trànsit intensiu i, alhora, és el pas principal de connexió per als vianants d´alguns barris densament poblats, com la Cissa, i la resta del municipi.

L´obra inclou l´ordenació de tot l´àmbit amb l´ampliació de la vorera, que seguirà l´alineació de l´edificació i que s´urbanitzarà amb el panot existent en aquest indret, i la col·locació d´una tanca de protecció. Actualment aquest tram de vorera es troba en un estat molt deficient.

L´execució d´aquests treballs, projectats el 2012 per l´enginyer tècnic d´Obres Públiques Jordi Ruiz, s´ha adjudicat a l´empresa Excavacions Casas per un import de 81.000 euros i es finançarà a través d´una modificació de crèdit aprovada el juliol per demanar un préstec. Si bé inicialment el consistori tenia previst finançar els treballs a través del Pla únic d´obres i serveis de la Generalitat (PUOSC), haurà d´avançar tot el cost davant l´endarreriment i la incertesa de la convocatòria d´aquesta línia d´ajuts.

Per a més endavant quedarà pendent la millora del tram de vorera de l´altra banda de la carretera per fer-lo més segur per als vianants, ja que no s´ha pogut incloure en el pressupost de l´obra. David Rodríguez assegura que "és una intervenció que continua sent prioritària dins el PAMU" i en aquests moments l´Ajuntament estudia com abordar-la. No es descarta que l´assumeixi directament la brigada municipal.