El jutjat de primera instància de Solsona (Solsonès) ha ordenat obrir diligències per investigar d'on procedeix i qui va realitzar un cartell que anunciava el recent Carnaval de Solsona en el qual s'animava a participar en l'esdeveniment amb el lema "Vine a matar espanyols" i la imatge d'una dona empunyant una pistola.

Segons ha informat el sindicat Manos Limpias, que és qui ha interposat la denúncia, el jutge l'ha admès i mitjançant un acte ha ordenat l'obertura de diligències prèvies en existir indicis constitutius d'un delicte d'incitació a l'odi.

En el seu acte, el jutjat disposa requerir a l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, organitzadora de l'esdeveniment, perquè aporti el programa i el cartell oficial del Carnaval 2015.

També ordena als Mossos d'Esquadra perquè els seus serveis tècnics informàtics descobreixin l'origen primer del cartell que ha aparegut a les xarxes socials i la identitat de la persona o persones que el van fer aparèixer per primera vegada a les xarxes.

Aquesta entitat ja va emetre recentment un comunicat desvinculant-se del cartell: "Condemnem rotundament el seu missatge, que atribuïm a una campanya de criminalització del Carnaval de Solsona", va denunciar l'entitat.

També l'Ajuntament de Solsona, que no intervé en l'organització de la festa i que diu desconèixer el programa d'actes de l'esdeveniment, va atribuir la polèmica generada arran del Carnaval de Solsona "a una campanya de demonització d'una celebració declarada d'interès nacional per atacar novament l'independentisme i el procés català".

A més de Manos Limpias, també el PP de Lleida va presentar una denúncia contra el Carnaval a la Fiscalia.

A més del polèmic cartell, diferents partits han criticat el carnaval de Solsona, en el qual l'arribada del 'Rei Carnestoltes' es va recrear amb una bandera independentista com una capa que simulava disparar contra suposats soldats -alguns amb una bandera espanyola-, a més dels comentaris realitzats per una persona que va ser entrevistada per la televisió i que va qualificar de "fatxes" els suposats soldats espanyols.