Les Càritas Diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona han presentat un comunicat conjunt on analitzen l'informe anual de l'enquesta sobre Integració i Necessitats Socials, presentat el febrer passat, i on constaten que "el nostre model de benestar social ha fet fallida" i que "el que es destrueix en època de crisi no es recupera de forma espontània en temps de bonança".

El comunicat recorda que a Catalunya hi ha el 20 % de famílies pobres i en risc d'exclusió social i que necessiten atenció d'urgència 198.000 llars. Davant aquest escenari, les entitats es qüestionen quina societat sortirà de la crisi i afirmen que "som a temps de tenir una reacció col·lectiva, hem de vetllar pels infants i joves, són el futur del nostre país".

En aquest sentit, creuen que "hi ha d'haver més inversió social, un compromís de redistribució ètic, un sistema garantit d'ingressos per a les famílies necessitades i polítiques de suport a la família". Per tot plegat, afirmen que "hem de canviar de paradigma i passar d'una economia de béns materials a una economia de béns relacionals", i esperen "que s'hagi après la lliçó i no ens ha-guem de lamentar mai més".