La riquesa paisatgística del Solsonès, plena de conglomerats amb avencs i coves, es podria reivindicar amb la creació del Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell, una iniciativa impulsada pel geòleg i president del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central, Josep Maria Mata.

La proposta, que el geòleg manresà ja va fer fa anys però que ara «tenia aparcada», s´ha fet pública en el marc del Simposi de Conglomerats i Geoturisme del Solsonès, que organitzen la Federació Catalana d´espeleologia i la Comissió Cultural Canalda 1.100 anys, aquest cap de setmana a Canalda, al municipi d´Odèn.

Segons Mata, aquest parc abastaria els municipis de Guixers, Lladurs i Odèn, a la comarca del Solsonès, i seguiria cap a l´Alt Urgell amb els pobles de Fígols i Alinyà i Oliana, amb la possibilitat d´afegir-hi també Coll de Nargó. L´esllavissada i les salines de Cambrils, l´observatori del vèrtex geodèsic de la fossa, el pont del Clop, l´observatori de Vilamala, la roca de Canalda i l´avenc Montserrat Ubach són, per a l´impulsor de la iniciativa, els principals atractius geodidàctics i patrimonials de la comarca del Solsonès, que avalarien la creació del nou parc.

Per a Josep Maria Mata, la riquesa paisatgística d´aquest territori ve donada «pel contacte entre el Prepirineu i la depressió». Per poder tirar endavant la iniciativa, ara caldrà contactar i posar d´acord tots els municipis que formarien part del parc i els dos Consells Comarcals.