L’Arxiu Comarcal del Solsonès ha restaurat el Llibre d’actes (1918-1920) de l’Ajuntament de Solsona, corresponent a l’època de l’alcalde Josep Moles, un document fins ara apartat de la consulta atès el seu deficient estat de conservació. A més de restaurar-lo, s’ha digitalitzat per facilitar-ne l’ús per part dels investigadors.

Aquest llibre havia estat en contacte amb la humitat i el seu estat impossibilitava la consulta. La seva recuperació, a càrrec de la restauradora Mònica Megino, ha consistit en la desinfecció, neteja mecànica i química, aplanat, consolidació i reintegració del suport i protecció de l’arxiu.

Tot i que només comprèn dos anys de l’activitat municipal de Solsona, el Llibre d’actes (1918-1920) recull actuacions d’un període cabdal de la història del país. La Mancomunitat, aquells anys presidida per Josep Puig i Cadafalch, vivia un temps de creixement i expectatives, que convivia alhora amb episodis de conflictivitat social.

En l’àmbit local i comarcal, el 1918 havia arribat el telèfon, i s’estaven realitzant o executant diferents projectes, entre els quals n’hi havia de carreteres que es van fer realitat i el de l’anhelat ferrocarril, que va tornar a quedar en un calaix. L’alcalde Josep Moles va promoure la portada d’aigua de Lladurs i va treballar en un intent frustrat per municipalitzar la llum. D’altra banda, també a Solsona i comarca aquesta va ser una època difícil marcada pels enfrontaments.

Patrimoni documental des del 1665

A l’Arxiu Comarcal del Solsonès es conserven llibres d’actes de l’Ajuntament de Solsona des del 1665 fins a l’actualitat, una bona part dels quals estan digitalitzats i tots són a l’abast dels investigadors -durant aquest període es produeixen buits documentals bàsicament entre el 1714 i el 1739, entre el 1784 i el 1822 i durant els anys de la Guerra Civil (1936-1939).