En el marc de la Fira de Sant Isidre, l’Ajuntament de Solsona i la iniciativa “Toleràncies, menjant amb il·lusió” posen en marxa aquest divendres una enquesta virtual per identificar la població local afectada per una al·lèrgia o una intolerància alimentària. D’aquesta manera, es vol conèixer el percentatge de solsonins que tenen aquesta problemàtica. És una acció emmarcada dins la campanya municipal d’informació i sensibilització “Al·lèrgicum, mengem sense barreres”, subvencionada per la Diputació de Lleida.

L’enquesta virtual es pot contestar a través dels web HYPERLINK "http://www.allergicumsolsona.cat" www.allergicumsolsona.cat -s’activarà la setmana vinent, però, provisionalment, s’hi pot accedir a través de l’adreça http://allergicum.solsonae.cat. S’hi convida a participar-hi tothom que tingui alguna al·lèrgia o intolerància alimentària. Qui ho faci participarà en el sorteig d’una panera lliure d’al·lèrgies. L’enquesta estarà oberta a partir d’aquest divendres i fins a l 10 de juliol.

En funció dels resultats obtinguts, l’Ajuntament es plantejarà la possibilitat de realitzar noves estratègies creatives i innovadores per donar resposta a aquest tipus de limitacions alimentàries. Per aquest any, a banda del cens, s’ha creat el web informatiu i s’editarà material en format paper; s’ha desenvolupat un projecte educatiu a totes les escoles de primària de la comarca i; els pròxims mesos, es duran a terme activitats com un taller de cuina i un tast degustació de productes artesans i de qualitat lliures d’al·lèrgens.

‘Al·lèrgicum’ a la Fira de Sant Isidre

Per explicar el funcionament, els objectius i les accions de la campanya, l’Ajuntament i “Toleràncies” li dedicaran un espai durant els tres dies de la Fira de Sant Isidre al vestíbul de la casa consistorial. S’hi facilitarà un fulletó informatiu on, entre d’altres, s’hi expliquen conceptes bàsics sobre aquestes problemàtiques.

Una iniciativa pionera a Catalunya

“Al·lèrgicum” és una iniciativa pionera a Catalunya per introduir, sensibilitzar i aportar tota la informació necessària, les eines i els recursos en l’àmbit local per tal d’educar la població davant d’unes limitacions alimentàries cada vegada més esteses. Es calcula que 6 de cada 100 catalans tenen alguna al·lèrgia o intolerància alimentària, entre els quals hi ha els celíacs, els que no toleren la lactosa, l’ou, la fruita seca, els fruits vermells, el marisc, entre d’altres. A més, es creu que d’aquí a 20 anys, l’afectació pot arribar a un de cada dos europeus.