Un total de cinc restaurants del Solsonès participen en el projecte Toleranyam, una iniciativa educativa sobre cuina lliure d´al·lèrgens dissenyada per a l´alumnat de 5è de primària de totes les escoles de la comarca amb la col·laboració del Gremi d´Hostaleria. Aquesta acció, que té per objectiu aprendre i conèixer àpats i receptes per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, s´emmarca dins la campanya "Al·lèrgicum, mengem sense barreres", impulsada per la iniciativa "Toleràncies, menjant amb il·lusió" i l´Ajuntament de Solsona.

Durant aquest mes de maig, els alumnes estan dissenyant receptes sense al·lèrgens per donar idees als restauradors de la comarca, i així incentivar-los a oferir àpats per a persones que tenen aquest tipus de limitació. Els al·lèrgens són substàncies, generalment proteïnes, presents de forma natural en els aliments que poden produir una reacció i símptomes a individus sensibles en la seva ingesta, inhalació o contacte.

Els restauradors, per la seva banda, ofereixen a l´alumnat la possibilitat de realitzar un taller de cuina per elaborar alguns dels plats que els mateixos joves han proposat. Es tracta d´una doble oportunitat perquè els alumnes es posin davant dels fogons i aprenguin a cuinar nous plats sense al·lèrgens, i els restaurants es relacionin amb els centres educatius, aportant els seus coneixements culinaris. Ha estat una acció realitzada gràcies al finançament aportat per la Fundació Jaume Casademont, a través de la beca "Educar menjant", i la Diputació de Lleida.

La Cabana d´en Geli, el restaurant del Càmping del Solsonès, el restaurant de l´Hotel El Monegal (Sant Llorenç de Morunys), el restaurant el Gran Sol i el restaurant Santa Llúcia (Navès) són els cinc establiments de la comarca que participen en el projecte. Laia Espasa, responsable de "Toleràncies", va idear aquesta iniciativa, que "parteix d´una estratègia integrada que es regeix per la creació i el foment de vincles de col·laboració i cooperació entre diferents entitats i actors de la comarca del Solsonès".