Impulsen un nou projecte per fer recerca en els camps de l'ecologia amb 'drones'

El CTFC i el CREAF s'han convertit en la primera organització acadèmica de Catalunya a tenir l'autorització per operar amb les aeronaus no tripulades

09.07.2015 | 13:59

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han posat en marxa un nou servei amb 'drones' per fer recerca en el camp de l'ecologia. Els investigadors ja han aplicat aquesta tecnologia per estudiar la regeneració de la vegetació després d'un incendi en algunes de les àrees afectades pels grans incendis dels anys 90. En aquest cas, les imatges recollides pels 'drones' han permès identificar espècies concretes i realitzar mapes de vegetació amb gran detall. Les dues institucions -agrupades sota inForest- s'han convertit en la primera organització acadèmica de Catalunya que ha rebut l'autorització per operar amb els 'drones'.

Els investigadors consideren que sobrevolar els espais naturals amb les aeronaus no tripulades ('drones') "pot aportar informació de molta qualitat". Segons ha explica tel director del CTFC, Denis Boglio, "operar amb 'drones' per investigar donarà un impuls a la ciència catalana en el camp ambiental, ampliarà les seves possibilitats tecnològiques i promourà la tecnologia 'dron' en les recerques dels nostres investigadors". De la seva banda, l'investigador del CSIC, Lluís Brotons, ha expressat que "els 'drones' tenen un enorme potencial en camps com l'ecologia forestal o la biologia de la conservació".

L'any 2012 els investigadors del CTFC van publicar uns dels primers articles a nivell mundial on utilitzaven 'drones' per fer seguiment de colònies d'aus aquàtiques. Durant el 2015 s'ha continuat treballant en aquesta línia amb l'administració catalana del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà i el Consorci de l'Estany d'Ivars. En aquest projecte han estat explorant com els 'drones' poden ajudar a fer el seguiment de nius d'espècies aquàtiques que nidifiquen en canyissars de difícil accés o en l'estudi dels nius d'esparver cendrós, un rapinyaire amenaçat que fa el seu niu en camps de cereal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema