Tècnics del Servei de Biodiversitat i Protecció dels animals i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració d'agents rurals, han fet aquests darrers dies una actuació per eradicar tritons turcs (Ommatotriton ophryticus) d'una bassa de ca l'Artiller, al pla de Busa, al terme municipal de Navès.

L'objectiu és evitar que s'estableixi una nova espècie exòtica a Catalunya. Segons la Generalitat, la campanya ha consistit a retirar el exemplars al·lòctons localitzats, capturar els autòctons i alliberar-los en una altra bassa, buidar-la, i, en el seu lloc, col·locar un dipòsit i un abeurador per a les vaques de la finca. Totes les actuacions han tingut l'autorització del propietari.

Els exemplars de tritó turc es van detectar l'any 2011 en aquesta bassa i des de llavors s'hi ha anat fent pressió, tant sobre la població adulta com sobre les larves. En aquestes cinc campanyes, s'han retirat uns 180 exemplars adults i més de 300 larves. Com que no s'ha aconseguit que els exemplars desapareguessin del tot, s'ha optat per l'assecat de l'estanyol en el moment que els adults encara eren a l'aigua i que s'havia detectat la posta. D'aquesta manera, s'espera eliminar el reclutament i que els tritons es dispersin a d'altres punts.

A partir d'ara caldrà fer un seguiment de la situació, ja que els exemplars adults tarden, com a mínim, 3 temporades a tornar a l'aigua per reproduir-se. Per tant, hi ha risc que tornin a fer la posta. La principal hipòtesi sobre la procedència d'aquest amfibi és l'alliberament accidental.