L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona arriba a la seva 14 edició ja consolidada. El seu director, el violoncel·lista Peter Thiemann, ha explicat que enguany es vol que el festival pedagògic vagi "més enllà". Per aquesta raó, ja s'han fet tots els tràmits necessaris per canviar l'estructura jurídica perquè en els propers dies neixi l'AIMS Fundació, una fundació sense ànim de lucre. A més, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha anunciat que properament se signarà un conveni de col·laboració amb l'AIMS "per garantir-ne la continuïtat i l'estabilitat econòmica". El festival tindrà lloc del 5 al 17 d'agost i s'impartiran classes a una seixantena d'alumnes, alguns vinguts d'arreu del món.

L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), un festival pedagògic únic a Catalunya, ha arribat a la seva 14a edició havent consolidat l'aposta formativa amb la participació d'una seixantena de joves vinguts d'arreu del món, de països com el Japó, Corea o Nova Zelanda. Aquests alumnes, al costat dels seus professors - reconeguts docents i instrumentistes internacionals - oferiran una trentena de concerts al públic repartits entre Solsona, altres municipis de la comarca, la Catalunya Central i la demarcació de Lleida.

El seu director, Peter Thiemann, ha explicat que tot i que les inscripcions finalitzaven el 30 de juny, a dia 15 "ja teníem l'acadèmia plena". Els alumnes han estat seleccionats a partir d'enregistraments previs. Thiemann ha destacat que el nivell és "espectacular", i cada any són "més joves". A més, cada any s'apropen més alumnes "que no tenen cap vincle amb els professors", cosa que els està consolidant com una acadèmia "de primer nivell mundial".

En dotze dies que dura l'AIMS es podran veure més de 30 concerts, disset dels quals en format clàssic, però també es podrà assistir als tradicionals concerts al carrer. Thiemann també ha destacat que el festival continua apostant de forma clara pels concerts socials i els microconcerts a casa de persones de Solsona amb mobilitat reduïda.

Entre la programació de l'AIMS Festival d'enguany destaca el cicle de concerts dedicat a Johann Sebastian Bach, en el segon any de la sèrie dedicada al compositor i que finalitzarà en l'edició 2016, després d'haver recollit pràcticament la totalitat del seu repertori per a corda.

Així mateix, el festival aposta per la creació musical i el patrimoni musical del territori que l'acull. Durant el concert inaugural, que tindrà lloc dimecres vinent al Teatre Comarcal de Solsona, s'estrenarà l'obra de la compositora coreana Jiesun Lim, que ha creat una peça al voltant del Ball de Gegants de Solsona. Aquesta actuació anirà a càrrec dels professors de l'Acadèmia.

Novetats

Entre les novetats d'enguany hi ha l'anunci del naixement els pròxims dies de l'AIMS Fundació, una associació privada sense ànim de lucre. La nova fundació tindrà com a objectius estendre les oportunitats formatives per a joves talents de la música clàssica; multiplicar-ne el seu retorn social -ampliant, per exemple, l'AIMS Social més enllà de les dates en què es realitza l'Acadèmia-; així com promoure l'intercanvi cultural entre músics de diferents nacionalitats; explorar les sinergies entre música i tecnologia i, per últim, desenvolupar un programa de tutoria i apadrinament destinat a joves talents que vegin dificultada la seva formació degut a la seva procedència o per causes econòmiques. L'objectiu de la fundació, en un sentit filantròpic, és obrir la música clàssica i "connectar-la amb la societat", amb especial atenció als col·lectius més desafavorits, ha explicat Thiemann.

A més, l'AIMS ha creat una associació als Estats Units per buscar patrocini en l'àmbit internacional i, de fet, "enguany ja hi fa una aportació important", ha avançat Peter Thiemann. El director ha explicat que es tracta de patrocinadors procedents del camp de l'alta tecnologia.

Una altra de les novetats que ha destacat el director ha estat que enguany s'ha afinat l'orgue de la Catedral de Solsona. La millora que aquesta afinació aportarà a l'instrument es podrà escoltar diumenge 9 d'agost en el concert per a trompeta i orgue en Mi major que interpretaran Johannes Geffert (orgue) i Josep Antoni Casado (trompeta). Aprofitant aquest concert, una tècnica elaborarà un informe tècnic de l'estat de l'orgue perquè en un futur, si s'escau, es pugui restaurar.

Estabilitat per l'AIMS

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha explicat que des del consistori estan esperançats amb el que suposarà la fundació i amb el rol de l'associació nord-americana, "que internacionalitza encara més el projecte". El batlle ha anunciat que l'Ajuntament signarà un conveni de col·laboració pluriennal amb l'AIMS Fundació amb l'objectiu que "garanteixi seguretat per l'estabilitat econòmica i la continuïtat de l'acadèmia". Així, "l'organització podrà treballar a més llarg termini en lloc de fer-ho a un any vista".