Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han trobat una femella en estat de gestació de ratpenat de Bechstein, una espècie amenaçada i de conservació piroritària a Europa. És la primera evidència de reproducció que hi ha a Catalunya d'aquesta espècie, que va ser capturada i posteriorment deixada en llibertat en un rodal de bosc madur de pinassa a Viladric, al terme de Castellar de la Ribera, al Solsonès.

La captura es va fer a partir dels estudis de ratpenats realitzats en el marc del projecte europeu sobre gestió sostenible per a la conservació dels boscos de pinassa a Catalunya (LIFE Pinassa). L'investigador de l'àrea de biodiversitat del CTFC, David Guixé, membre de l'equip de treball, assegura que aquesta troballa confirma "que és una espècie que cria al país i això li dóna un valor de conservació més important" ja que "és prioritària a Europa, a tot l'estat espanyol es considera vulnerable i a Catalunya en perill d'extinció, al nivell de l'ós o del trencalòs".

Els ratpenats són, segons David Guixé, un grup de mamífers insectívors "molt especials per al control dels insectes voladors, un aspecte clau per ajudar l'ecosistema" i la seva funció és "vital pel control tròfic i per combatre espècies nocives per a l'agricutura o per al mateix bosc".