La diada de Territori de Masies d'enguany, que es va celebrar el dissabte 8 d'agost passat al Santuari del Miracle, va tenir com a eix temàtic el món de les plantes aromàtiques i medicinals. Si en l'edició anterior de la festa major els visitants van aprendre a reconèixer l'evolució històrica del paisatge habitat del sud del Solsonès, aquest any han pogut redescobrir les espècies vegetals de la zona, com ara l'orenga, el romaní, l'espernallac i la sajolida, entre d'altres.

L'aplec va començar a les nou del matí amb una passejada guiada pel camí de les olors. La corrua va sortir del Santuari del Miracle i va recórrer uns dos quilòmetres del traçat d'aquesta via. Tal com expliquen fonts de l'organització, "el camí de les olors transcorre per una antiga i densa obaga de pinassa. El pas del foc del 1998 va devastar el bosc i va obrir grans espais que van ser colonitzats per espècies a les quals agrada el sòl, les plantes aromàtiques". Avui dia, enmig d'una roureda que ha rebrotat després de l'incendi, hi ha una flora molt rica en plantes aromàtiques.

Després de la caminada, a les onze del migdia, es va fer un tast de productes de proximitat, en què els participants van poder degustar embotits, formatges, melmelades, carn de xai i hortalisses elaborats a la comarca. A dos quarts d'una, el trio Lycopersicon va oferir un recorregut musical per l'Europa renaixentista, barroca, clàssica, romàntica i contemporània. La diada és un acte organitzat per l'ARADA Terra de Masies.