La calor intensa i la sequera del mes de juliol han fet que la temporada de bolets comenci més tard del que és habitual. L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez, explica que, tot i ser un any tardà, "encara som a temps que hi hagi una bona temporada". El més important, segons Martínez, és que plogui i que baixin les temperatures, sobretot les nocturnes. Aquest mes d'agost ja han començat a sortir els primers bolets principalment a la part nord-occidental de Catalunya i s'han pogut trobar espècies com ceps o rossinyols. Encara que el temps acompanyi a partir d'ara, Martínez avisa que "no serà una temporada excel·lent". Experts consultats per Regió7 recentment (vegeu la pàgina 10 de l'edició del 19 d'agost) van assegurar que la temporada de bolets a la Catalunya Central és tardana i que, ara com ara, cal restar a l'espera del cel per saber si la tardor serà productiva o no.

La climatologia és un factor clau per fer que una temporada de bolets sigui bona o no i, de moment, no ha acompanyat. "L'absència de pluja a la primavera i l'augment de la temperatura a l'estiu ha fet que no hi hagués la fructificació habitual", assenyala Martínez. Tot i així, ara es comencen a trobar bolets sobretot a comarques com el Pallars, l'Alta Ribagorça, a la Vall d'Aran o a certes zones del Solsonès i el Berguedà. "Aquests han sortit de cop i no ens ho esperàvem", afirma Martínez. En aquests casos, els exemplars no han esperat els 21 dies després de les pluges que es consideren necessaris perquè surtin.

L'expert en micologia del CTFC manifesta que, perquè hi hagi una bona temporada, cal que plogui de manera freqüent i que baixin les temperatures. Martínez ressalta que cal un descens de les temperatures sobretot a la nit perquè "ara no baixaven i els insectes tenien molta activitat, fet que pot provocar que hi hagi bolets amb menys qualitat". Entre les espècies que ja es poden trobar hi ha els ceps, els rossinyols i, en menys quantitat, rovellons, pinetells i pebrassos.