La carretera de la Llosa del Cavall, a la vall de Lord, s'ha convertit en els darrers anys en un dels escenaris més cobejats per les productores audiovisuals que enregistren anuncis publicitaris. El boca-orella, entre altres factors, ha estat clau perquè aquesta localització s'hagi fet coneguda entre les empreses que fan espots de vehicles.

El ple de l'Ajuntament de Guixers -on es fan uns deu treballs publicitaris de mitjana cada any- va aprovar a l'agost del 2013 una ordenança que fixa una taxa de 700 euros per dur a terme un rodatge a la via pública i una altra de 500 per fer-hi una sessió fotogràfica.

L'any 2014, set productores van gravar a Guixers. Amb els impostos que van pagar, el municipi va ingressar 5.000 euros. Enguany, s'hi han fet set filmacions i dues sessions de fotografia. El consistori, en total, ha recaptat 5.900 euros en poc més de mig any.

Per fer-se una idea de la magnitud d'aquesta xifra, només cal comparar-la amb la d'impostos indirectes dels comptes de l'Ajuntament de Guixers, que en els últims dos anys s'ha situat al voltant dels 2.000 euros, i amb el total d'ingressos del pressupost per al 2015, que és de 288.080 euros. Els ingressos per taxes de rodatges i sessions fotogràfiques equivalen al 2% d'aquesta darrera quantitat. Al cap i a la fi, per a un municipi que no arriba a 150 habitants, rebre entre 5.000 i 6.000 euros cada any és una injecció de diners a les arques municipals que dóna comoditat al govern local a l'hora de quadrar els comptes.

Navès vol aprovar una taxa

Navès, l'altre municipi on tenen lloc alguns dels rodatges, no vol deixar escapar l'oportunitat d'obtenir uns ingressos extres, tal com ha fet Guixers. Per aquest motiu, el consistori està preparant des de fa temps un paquet de taxes que en reguli els preus. "Seguirà el mateix model que ja funciona a Guixers", explica l'alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, que assenyala que l'ordenança s'aprovarà en un ple a l'octubre.