El Consell Comarcal del Solsonès gestionarà la concessió d'una línia de subvencions de la Generalitat per fer obres d'arranjament a l'interior d'habitatges on viuen persones de més de 65 anys amb mobilitat reduïda.

Jaume Cuadrench, responsable de l'oficina de rehabilitació d'habitatges del Consell Comarcal, explica que és la primera vegada que el Govern català aprova unes "ajudes d'aquest tipus" que, segons el departament de Territori i Sostenibilitat, responen a una "necessitat social derivada de l'envelliment de la població". El termini per a la presentació de sol·licituds s'acabarà el 21 de novembre d'aquest any.

Cuadrench detalla que, per demanar una d'aquestes subvencions, cal que la persona sol·licitant no tingui prou autonomia per dur a terme les activitats diàries d'higiene, alimentació i mobilitat. A més, segons la resolució de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya sobre aquesta subvenció, la persona "ha de tenir un grau de discapacitat igual o superior al 33%", "tenir reconeguda una pensió d'incapacitat permanent", o bé "acreditar algun grau de dependència".

A part d'aquestes condicions, cal que els ingressos de la unitat de convivència no superin "1,5 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya ponderat (IRSC)". És a dir, que la quantitat que ingressen les persones que han acreditat que conviuen en un habitatge no pot ser més gran que 853 euros mensuals o 11.951 euros anuals. Els sol·licitants tampoc no poden tenir més d'un habitatge en propietat a Catalunya.

2.500 euros per habitatge

Un altre dels requisits per beneficiar-se d'aquestes ajudes és que el pressupost de les obres d'arranjament no superi l'import de 2.500 euros per habitatge. Cuadrench apunta que les actuacions previstes per la llei són, per exemple, "transformar una banyera en una dutxa, adaptar els lavabos, adequar les instal·lacions d'aigua, gas i calefacció a la normativa sobre seguretat i fer actuacions en els passadissos i el mobiliari per tal de millorar la mobilitat dins l'habitatge".

El Consell Comarcal, a part de repartir una part dels 450.000 euros que la Generalitat invertirà en aquestes subvencions a la demarcació de Lleida, donarà un cop de mà als sol·licitants a l'hora de fer el pressupost i els tràmits burocràtics necessaris per optar a les ajudes. En aquest sentit, Cuadrench comenta que, de vegades, "la gent gran es pot atabalar si ha de redactar uns pressupostos o omplir formularis". Cuadrench també apunta que els assistents socials de la comarca també podran ajudar els beneficiaris.