La coalició Trisindical -formada pels sindicats CAT, SME SPC- ha presentat aquest dimarts un escrit de denuncia per reclamar a la Direcció General de la Policia que es duguin a terme mesures "més contundents" per eradicar la plaga de puces que afecta l'ABP de Solsona des de fa més de 15 dies. El delegat de riscos laborals del CAT, Jaume Gustems, ha explicat a l'ACN que "després de 15 dies la situació no s'ha controlat" i, per això, reclama que es duguin a terme actuacions més agressives com la fumigació de les dependències policials. De la seva banda, el cos de Mossos ha explicat que no es tracta d'una plaga perquè s'han detectat pocs exemplars i assegura que ja es duen a terme les mesures adients.

El Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) ha decidit presentar l'escrit de denúncia perquè "a data 1 de setembre encara tenim treballadors que pateixen picades de puces a les dependències policials" i, per tant, "calen mesures més contundents per eradicar la plaga", ha explicat el delegat de prevenció de riscos del sindicat, Jaume Gustems. El sindicat creu que les puces haurien entrat a la comissaria a través d'una actuació que es va fer a una granja, en què "alguna persona que va entrar a les dependències policials era portadora de puces".

Segons Gustems, un cop es van detectar les primeres picades l'administració va actuar "amb urgència" a través d'una empresa especialitzada que "va posar unes trampes i va fer aspiracions periòdiques per eliminar aquests insectes". Amb tot, ha detallat Gustems, "això no ha estat suficient" i, per això, des del sindicat reclamen que es duguin a terme mesures més agressives com la fumigació de les instal·lacions. Aquesta actuació requeriria l'aïllament de les dependències policials durant 24 hores, però Gustems creu que seria compatible amb la feina dels agents perquè "es podria desplaçar el servei a altres dependències policials com la Policia Local de Solsona o a l'ABP de Manresa i Berga, que no estan gaire lluny".

Fins ara, s'han detectat tres casos de picades, però Gustems alerta que un dels agents que ha estat víctima de les picades "ha hagut de ser atès pels serveis mèdics". El sindicat CAT creu que la proliferació de puces "pot anar en augment" i pot "crear problemes més grans com ara que un treballadors pugui endur-se les puces fora de l'àmbit laboral i pugui afectar a l'àmbit familiar". El responsable de prevenció de riscos del sindicat ha explicat que el cas de Solsona és similar al que va haver-hi fa un any a la comissaria de les Corts de Barcelona en què es va detectar una plaga de puces a l'àrea de custodia dels detinguts.

De la seva banda, fonts del cos dels Mossos d'Esquadra han aclarit que des del mateix dia que es va tenir coneixement que hi havia puces a un vehicle policial, en concret el passat 13 d'agost, "es van començar a fer les accions pertinents". El cos policial va contactar amb una empresa especialitzada la qual, en primer terme, va dur a terme accions per desparasitar el vehicle i, en segon lloc, entre el 24 i el 31 d'agost "s'han fet quatre inspeccions i actuacions al respecte". En concret, l'empresa ha col·locat trampes i "el servei de neteja fa aspiracions intensives cada dia". Segons els Mossos, la darrera inspecció es va fer el dia 31 d'agost i la recomanació de l'empresa és "continuar amb la neteja amb aspiradors".

De fet, la Direcció General de Policia (DGP) considera que no es tracta d'una plaga, ja que "les trampes col·locades han detectat un nombre molt reduït de puces i, en algun cas, no se n'ha detectat cap". També informen que la DGP ha actuat "seguint el protocol establert en casos de presència de paràsits en comissaries". La previsió és que es continuïn fent actuacions d'aspiració en els propers dies a través de l'empresa especialitzada.