El bisbe de Solsona recorda el "deure moral" de participar en el 27-S

Xavier Novell opina, al proper Full diocesà, que els resultats de les eleccions es llegiran en clau plebiscitària

03.09.2015 | 00:00
Xavier Novell, bisbe de Solsona

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha recordat el "deure moral" de participar en les eleccions del 27-S en la seva glossa de l'últim Full diocesà, que es repartirà diumenge que ve. En un document titulat "Sí o no", Novell creu que els partits llegiran els resultats "en clau plebiscitària" i diu que "només una alta participació pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur polític".
El prelat afirma que quan es faci públic el resultat "les candidatures independentistes afirmaran que el poble de Catalunya s'ha autodeterminat i les altres candidatures, tant el en el cas d'una derrota de l'independentisme com en el d'una victòria exigua, diran que el poble de Catalunya no vol la independència".
En la seva última carta parroquial, el bisbe de Solsona ha volgut aportar alguns elements de reflexió als fidels "per il·luminar la qüestió que es planteja en aquesta contesa electoral i recordar el deure moral de la participació". Novell ha recordat que el President de la Generalitat "ha dit que aquestes eleccions tenen un caràcter plebiscitari, equivalen al referèndum que el 9-N no es va poder celebrar" i, segons ell, "aquestes interpretacions sobre l'actual procés electoral provoquen, en algunes persones, confusió i expectació".
"Els qui afirmen que aquestes eleccions són plebiscitàries ho justifiquen a partir dels fets politicosocials succeïts a Catalunya en els darrers tres anys. Concretament: les multitudinàries manifestacions ciutadanes a favor de la independència; la victòria en les darreres eleccions dels partits favorables al referèndum sobre la autodeterminació; i la prohibició reiterada d'aquest referèndum per part de l'Estat espanyol", ha explicat Novell al Full diocesà.
D'altra banda, ha apuntat que els qui afirmen que "aquestes eleccions només tenen caràcter autonòmic ho justifiquen fonamentant-se en l'obligació de respectar el marc jurídic vigent".
Novell creu que quan es faci públic el resultat d'aquestes eleccions "és molt probable que els partits polítics facin una interpretació en clau plebiscitària".
Per tot plegat, el prelat conclou la seva carta als fidels recomanant "vivament" el "deure moral de la participació". "En primer lloc, per la transcendència de la qüestió plantejada", assegura Novell i, en segon lloc, "perquè només una alta participació pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur polític i, resolt aquest debat, pot permetre afrontar tots junts, decididament i democràtica, els grans reptes de la nostra societat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema