Els propietaris de terrenys agrícoles del nord del Solsonès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà que formen part de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya ja han començat a collir les pomes de muntanya ecològiques. La iniciativa va néixer de la mà d'un grup de propietaris de la vall de Lord a final del 2012 inspirant-se en l'experiència dels Alps italians. El primer any els propietaris van plantar 2 hectàrees i enguany ja han arribat a la dotzena. Calculen que recolliran al voltant de 100 tones, gairebé deu vegades més del que van recol·lectar l'any passat.

Un dels seus impulsors de la iniciativa Bio Lord, Josep Pintó, ha explicat que la collita es presenta "molt bé perquè els arbres porten molta poma". Amb tot, Pintó no ha negat les dificultats que comporta l'agricultura ecològica i les dures condicions de la muntanya, però ha assegurat que "serà un bon any". De fet, el propietari ha assenyalat que enguany els arbres ja estan arribant a la seva edat de plenitud, que s'assoleix als quatre anys. Per aquest motiu, Pintó calcula que l'any que ve la producció ja arribarà a les 400 tones.

Un dels requisits per als propietaris que volen entrar a l'associació és cultivar a més de 700 metres d'alçada. "No és que per sota no es pugui fer poma bona, però les característiques de la terra i de la propietat són molt diferents", afirma.