L´expresident del Parlament Joan Rigol, convidat d´honor al segon dia central de la Festa Major solsonina, ha fet un clam aquest dimecres a la "dignitat" de Catalunya davant de la corporació municipal i diversos alcaldes del Solsonès i comarques veïnes assistents als actes tradicionals. A la rebuda que se li ha fet a la sala de plens del consistori, Rigol -un dels darrers membres de la llista de Junts pel Sí per la circumscripció de Barcelona- ha sentenciat que el 27S "necessitem reivindicar la nostra dignitat, perquè no volem cap sotmetiment del nostre poble". "Necessitem els 16.000 milions que paguem i no tornen per al futur dels nostres fills i néts", ha reblat.

Joan Rigol ha elogiat l´arrelament del "sentiment de pertinença" dels solsonins i del conjunt de la comarca, que els "honora com a ciutadans". Per a ell, "la Festa Major és un exemple del que passa amb la convivència" i que cal preservar a partir de la convocatòria a les urnes del dia 27 "per construir una Catalunya molt més humana".

Aquest dimecres, festivitat de la Mare de Déu del Claustre, també han participat en la comitiva d´autoritats el jutge, Joan Cardona, i prop d´una dotzena d´alcaldes del Solsonès i d´altres comarques, com els batlles de Llinars del Vallès, Cardona, Oliana i Torà.

Alcalde i regidors geganters per un dia

Una de les anècdotes de la jornada l´han protagonitzat avui l´alcalde, David Rodríguez; i els regidors Lluís-Xavier Gonzàlez (ERC), Marc Barbens (CiU) i Òscar Garcia (CUP), quan han fet ballar els quatre gegants davant la casa consistorial abans de l´execució de la final, convidats per l´Agrupació de Geganters. "És un gest simbòlic amb el qual la corporació s´implica amb la festa d´una altra manera", expressa el macip major de l´entitat, Jordi Solé.

Quant al balanç de les cites nocturnes del dimarts, la regidora de Cultura valora molt positivament el primer ball de la plaça del Camp, a càrrec de l´Oquestra La Chatta, que va congregar més de mig miler de persones. "La plaça feia goig", afirma Sara Alarcón.

Per contra, l´Ajuntament farà balanç de la primera nit jove, a la plaça de Sant Joan, en una reunió amb Joventut Solsonina una vegada finalitzada la Festa Major. L´alcalde lamenta que "no es van respectar els horaris" -s´havien d´acabar les actuacions a dos quarts de cinc del matí- i "s´han rebut nombroses queixes de veïns per l´excessiu volum de la música". No obstant això, abans de prendre cap decisió per a les properes edicions, el consistori prefereix tenir tota la informació i parlar amb l´organització.