El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona dedica, temporalment, una espai a mossèn Joan Serra i Vilaró (Cardona, 1879 - Tarragona ,1969), que va ser pioner en la recerca arqueològica a la comarca del Solsonès i la rodalia. Serra va ser director del museu solsoní entre el 1909 i el 1925, i, durant el primer quart del segle XX, va dur a terme més d'un centenar d'excavacions arqueològiques.

Amb els materials obtinguts, Serra i Vilaró va crear la secció d'arqueologia del Musaeum Diocesanum. Segons informen de l'equipament solsoní, "aquests materials actualment encara configuren el volum més gran del fons arqueològic del museu" i la major part dels objectes de prehistòria que s'hi exposen van ser dipositats per Serra i Vilaró gràcies de les excavacions que va realitzar.

Des del Museu també destaquen que va ser pioner en aquesta zona, "quant a tècniques de documentació arqueològica com ara l'aixecament de planimetries, la redacció de memòries i la realització de fotografies". Els objectes arqueològics, una vegada dipositats, eren restaurats per ell mateix amb l'ajuda de diversos col·laboradors. Després de mossèn Serra i Vilaró, el Dr. Antoni Llorens també va portar a terme algunes excavacions arqueològiques i va continuar la tasca de documentació fotogràfica dels materials obtinguts.

Entre els elements exposats a l'espai dedicat al pioner en recerca arqueològica a la comarca hi ha espàtules i un martell, que eren les eines de restauració originals utilitzades per mossèn Serra i Vilaró. També s'hi pot veure un vas ceràmic restaurat del poblat ibèric del Castellvell, a Olius; la memòria d'excavació de l'hàbitat neolític-edat del bronze de la Cova del Segre, a la Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera; un crani del sepulcre neolític d'Altaracs (Olius) i destrals de pedra i fragments ceràmics procedents de diversos jaciments arqueològics, entre d'altres.