Els Bombers de la Generalitat faran, en les properes setmanes, una crema controlada de dues hectàrees de bosc en una finca de Pinós per evitar que algunes espècies d'ocells, que hi van arribar després dels incendis del 1998, perdin el seu hàbitat. Es dóna el cas que els grans focs de la Catalunya Central van generar un seguit d'hàbitats forestals oberts que van ser aprofitats per algunes espècies d'ocells com la merla roquera, el còlit ros i l'hortolà per establir-se a la zona i que ara, amb la reforestació de la coberta vegetal, podrien desaparèixer.

Per evitar la pèrdua d'aquesta diversitat biològica, els responsables de l'empresa Photo Logistics, amb seu a Solsona i que es dedica al servei als fotògrafs de natura, van decidir unir esforços amb la propietat d'una finca de Pinós, on es detecta la major densitat d'alguns d'aquests ocells, i els Bombers GRAF de la Generalitat de Catalunya per dur a terme la crema controlada d'unes dues hectàrees forestals. Això ha de permetre obrir l'espai i preservar l'hàbitat de cria d'aquestes espècies. La iniciativa és un exemple de cooperació entre entitats públiques i privades per a la conservació d'espècies de fauna.

Un dels responsables de Photo Logistics, el biòleg Carles Santana, apunta el doble objectiu de la iniciativa, que passa per "evitar la pèrdua de diversitat biològica i alhora preservar un recurs natural que dóna lloc a una activitat econòmica incipient a la zona". Photo Logistics gestiona aguaitso amagatalls a la zona de Pinós i Claret, entre les comarques del Solsonès i la Segarra, per a la fotografia de diverses espècies, entre altres, la merla roquera i el còlit ros.