Una crema de bosc a Pinós crea un espai únic per fer fotos a noves espècies d'aus migratòries

El foc contribueix a preservar ocells com la merla roquera establerta arran dels incendis

08.10.2015 | 12:49
Una crema de bosc a Pinós crea un espai únic per fer fotos a noves espècies d'aus migratòries

Cremar per preservar. Amb aquest objectiu la finca Pessarodona de Pinós va viure, ahir al matí, l´aparent contradicció de veure un grup de bombers calant foc al bosc. En una acció pràcticament inèdita, es van cremar dues hectàrees d´arbustos i matolls per preservar algunes espècies d´ocells, principalment la merla roquera, que s´havien assentat al Solsonès arran dels incendis del 98 i que la reforestació del terreny feia perillar. Es tracta d´una col·laboració publicoprivada entre els Bombers, la propietat del terreny i l´empresa Photo Logistics, que afavoreix la conservació d´espècies de fauna i mostra, alhora, la cara positiva del foc.

Un important desplegament del Grup de Reforç d´Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat es va concentrar ahir, des de primera hora del matí i fins al migdia, al voltant d´un perímetre de dues hectàrees en una zona propera al santuari de Pinós. Després d´encerclar la parcel·la amb els camions i mànegues (per evitar ensurts), es va dur a terme la crema, que el cos va aprofitar per posar en pràctica els seus coneixements i fer maniobres d´extinció. Es van encendre, bàsicament, arbustos i matolls, ja que és una zona on els arbres es van cremar i només alguns roures (pocs) han començat a rebrotar.

Els incendis forestals del 1998 a la Catalunya Central van generar un seguit d´hàbitats forestals oberts que van ser aprofitats per algunes espècies d´ocells per establir-se a la zona. Disset anys després, amb la reforestació de la coberta vegetal aquesta fauna podria desaparèixer. Davant aquest fet, l´empresa Photo Logistics, que ofereix serveis als fotògrafs de natura en aquesta zona, va decidir unir esforços amb els Bombers i el propietari de la finca per trobar-hi una solució, que ha passat per una crema controlada. L´acció ha donat resposta a un doble objectiu: evitar la pèrdua de diversitat biològica i preservar un recurs natural que dóna lloc a una activitat econòmica com és la fotografia de natura. A més, la propietat aprofitarà per engegar una activitat ramadera en aquesta zona.

Conjunció de necessitats

Segons apunta Carles Santana, un dels responsables de Photo Logistics, que té a la zona alguns amagatalls per facilitar la presa de fotografies d´ocells, «la conjunció de les necessitats de les tres parts implicades ens va portar a la conclusió que la crema era la millor solució». D´una banda, va permetre als bombers GRAF fer les pràctiques habituals de crema controlada i per l´altra facilita a la propietat la pastura de l´explotació ramadera que vol posar en marxa. Per la seva banda, l´empresa de fotografia podrà continuar explotant els recursos naturals per portar turistes a la zona, atrets per aquestes espècies, principalment per la merla roquera, un ocell molt preuat entre els fotògrafs perquè «estèticament és molt atractiva». L´empresa és l´única de l´estat que ofereix el servei d´amagatalls per fer fotos a aquesta espècie. Santana preveu que amb la crema del terreny es podran conservar, almenys, «dues parelles de merla roquera».

La crema s´ha fet coincidint amb la tardor perquè les espècies que es volen preservar es troben a les seves zones d´hivernació a l´Àfrica. El seu retorn no s´espera fins a la primavera, de manera que el temps és suficient perquè el bosc perdi el seu aspecte cremat i els ocells tinguin les condicions òptimes per nidificar-hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema