Cremar per preservar. Amb aquest objectiu la finca Pessarodona de Pinós va viure, ahir al matí, l’aparent contradicció de veure un grup de bombers calant foc al bosc. En una acció pràcticament inèdita, es van cremar dues hectàrees d’arbustos i matolls per preservar algunes espècies d’ocells, principalment la merla roquera, que s’havien assentat al Solsonès arran dels incendis del 98 i que la reforestació del terreny feia perillar. Es tracta d’una col·laboració publicoprivada entre els Bombers, la propietat del terreny i l’empresa Photo Logistics, que afavoreix la conservació d’espècies de fauna i mostra, alhora, la cara positiva del foc.

Un important desplegament del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat es va concentrar ahir, des de primera hora del matí i fins al migdia, al voltant d’un perímetre de dues hectàrees en una zona propera al santuari de Pinós. Després d’encerclar la parcel·la amb els camions i mànegues (per evitar ensurts), es va dur a terme la crema, que el cos va aprofitar per posar en pràctica els seus coneixements i fer maniobres d’extinció. Es van encendre, bàsicament, arbustos i matolls, ja que és una zona on els arbres es van cremar i només alguns roures (pocs) han començat a rebrotar.

Els incendis forestals del 1998 a la Catalunya Central van generar un seguit d’hàbitats forestals oberts que van ser aprofitats per algunes espècies d’ocells per establir-se a la zona. Disset anys després, amb la reforestació de la coberta vegetal aquesta fauna podria desaparèixer. Davant aquest fet, l’empresa Photo Logistics, que ofereix serveis als fotògrafs de natura en aquesta zona, va decidir unir esforços amb els Bombers i el propietari de la finca per trobar-hi una solució, que ha passat per una crema controlada. L’acció ha donat resposta a un doble objectiu: evitar la pèrdua de diversitat biològica i preservar un recurs natural que dóna lloc a una activitat econòmica com és la fotografia de natura. A més, la propietat aprofitarà per engegar una activitat ramadera en aquesta zona.

Conjunció de necessitats

Segons apunta Carles Santana, un dels responsables de Photo Logistics, que té a la zona alguns amagatalls per facilitar la presa de fotografies d’ocells, «la conjunció de les necessitats de les tres parts implicades ens va portar a la conclusió que la crema era la millor solució». D’una banda, va permetre als bombers GRAF fer les pràctiques habituals de crema controlada i per l’altra facilita a la propietat la pastura de l’explotació ramadera que vol posar en marxa. Per la seva banda, l’empresa de fotografia podrà continuar explotant els recursos naturals per portar turistes a la zona, atrets per aquestes espècies, principalment per la merla roquera, un ocell molt preuat entre els fotògrafs perquè «estèticament és molt atractiva». L’empresa és l’única de l’estat que ofereix el servei d’amagatalls per fer fotos a aquesta espècie. Santana preveu que amb la crema del terreny es podran conservar, almenys, «dues parelles de merla roquera».

La crema s’ha fet coincidint amb la tardor perquè les espècies que es volen preservar es troben a les seves zones d’hivernació a l’Àfrica. El seu retorn no s’espera fins a la primavera, de manera que el temps és suficient perquè el bosc perdi el seu aspecte cremat i els ocells tinguin les condicions òptimes per nidificar-hi.