Carbasses gegants cultivades arreu del país es podran veure aquest diumenge a Sant Llorenç de Morunys en el marc del popular concurs d'Ous d'Euga, denominació local que prenen les carbasses en una llegenda de Jacint Verdaguer inspirada en els habitants de la vila. L'any passat el fruit guanyador feia 362 quilos.

Com és habitual, el concurs carbasser, que es farà diumenge a la una del migdia, es complementarà amb tota mena d'activitats per a diferents públics, que s'allargaran durant tot el cap de setmana a la Vall de Lord.

La producció agrària, l'artesania i la gastronomia local guanyen pes en l'edició d'enguany i el certamen inclourà una jornada sobre fructicultura ecològica a les zones de muntanya i diferents restaurants i establiments d'alimentació de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers oferiran plats o productes elaborats amb "ou d'euga", mostrant, d'aquesta manera, les múltiples possibilitats culinàries d'aquest fruit de tardor. Durant tot el cap de setmana, els carrers del nucli antic acolliran l'anomenat mercat del pagès, amb parades d'artesania i alimentació.

Els actes paral·lels a la fira començaran dissabte, amb una Jornada de fructicultura ecològica a les zones de muntanya. El gros dels actes del matí es concentraran a la Casa Nova de Valls, on hi ha l'Ajuntament de Guixers. A les 11 del matí, hi haurà la cinquena edició de les Olimpíades del Pagès, on s'hi podrà competir en equips de tres persones que hauran de demostrar les seves habilitats a l'hora de superar proves inspirades en antigues feines de pagès.

Al migdia, es farà un vermut i un dinar popular i, al vespre, serà el torn de la programació infantil, amb la representació de l'Avi Tonet, a càrrec de Jordi del Río.

Diumenge, a banda de la Fira d'Ous d'Euga i el Mercat de pagès, hi haurà cercavila dels gegants Els 3 savis Piteus i ball de la coca. El patrimoni cultural i natural també tindrà el seu espai al certamen i dissabte i diumenge, a les 10 del matí, s'oferiran visites guiades gratuïtes pel nucli antic de Sant Llorenç i diumenge, a les 8 del matí, una sortida de natura pels boscos de la Coma i la Pedra.