La modificació d´ordenances fiscals, taxes i impostos, entre elles l´IBI, és el punt central de l´ordre del dia del Ple extraordinari que l´Ajuntament de Solsona celebrarà aquest dijous al vespre. La majoria de tributs es mantenen intactes o bé preveuen canvis puntuals, excepte l´impost sobre béns immobles, que es proposa incrementar del 0,85 a l´1 % per pal·liar la reducció d´ingressos municipals que suposarà la rebaixa dels valors cadastrals del 23 %.

Tot i així, segons el regidor d´Hisenda, Ramon Xandri, el rebut del contribuent l´any que ve minvarà un 9 % i s'´estima que l´Ajuntament recaptarà aproximadament un 10% menys a través d´aquest impost.

L'IBI que es porta al Ple té el consens del grup de CDC, després d'una reunió amb el regidor d´Hisenda sobre el tema. "Hi ha entesa, perquè el rebut per al ciutadà acabi sent més baix", apunta el portaveu convergent, Marc Barbens.

Per contra, Alternativa per Solsona-CUP demanarà una votació separada de la modificació d´ordenances fiscals, i es posicionaran en contra de la proposta de canvi de l´IBI, mentre que s´alinearan a favor de la resta de variacions. La formació va presentar a l´estiu un document amb una bateria de propostes per fer més progressiu aquest tribut. "Legalment l´Ajuntament té un marge per aplicar algunes mesures, com per exemple bonificacions per a les famílies nombroses, que no s´han acceptat", argumenta el seu portaveu, Òscar Garcia, que lamenta que no s´hagin pogut estudiar conjuntament per negociar-ho amb la regidoria corresponent.

Ramon Xandri, que respondrà en el Ple les peticions de la Candidatura d´Unitat Popular, avança que l´Ajuntament ja ha començat a treballar una sèrie d´accions per fer una revisió a fons de la recaptació de l´IBI. Amb tot, assegura que "la majoria de propostes presentades per la CUP jurídicament no es poden aplicar sobre aquest impost".

A banda de les ordenances fiscals, el Ple també deliberarà sobre la modificació de la composició del plenari del Consell de la Gent Gran de Solsona per tal de donar de baixa els dos representants de l´Associació Estel del Solsonès i donar-ne d´alta un de la Coral Sant Jordi. Així mateix, es proposarà modificar el dia de la celebració dels plens, per motius organitzatius després que l´alcalde hagi pres possessió de l´acta de diputat al Parlament. Es vol substituir el darrer dijous de cada mes senar pel darrer divendres, mantenint l´horari a les nou del vespre.

Tres mocions

L´ordre del dia també inclou l´aprovació inicial de l´alteració del traçat del camí públic del Torrent de Ribalta a Cor de Roure per adequar-lo parcialment al traçat històric. Així mateix, es preveu aprovar tres mocions: una per instar el govern espanyol a anul·lar la sentència del judici sumaríssim al president Lluís Companys; una altra sobre els atacs de l´Estat a la normativa catalana sobre pobresa energètica, i una darrera per buscar una solució puntual a la circulació de la zona del cementiri, en un punt del vial per on transiten vianants i tot tipus de vehicles i que es considera excessivament estret.