L´Ajuntament de Solsona ha donat llum verd a la modificació de vuit ordenances fiscals per al 2016, entre les quals hi ha l´increment del tipus de l´IBI, que passarà del 0,85 a l´1%. Tot i així, el rebut final baixarà un 9 % per al contribuent a causa de la rebaixa dels valors cadastrals. El tribut va ser aprovat en el Ple d'aquest dijous al vespre amb els vots favorables d´ERC, el PSC i CDC i els vots contraris d´Alternativa per Solsona-CUP.

A petició de l´oposició, es van votar separadament els canvis de l´IBI de la resta d´ordenances fiscals. En el cas de la contribució urbana, la CUP va argumentar el seu posicionament reiterant la reivindicació de "mesures de progressivitat i de foment indirecte de l´activitat econòmica de Solsona", tal com va defensar el seu portaveu, Òscar Garcia. La formació també va lamentas que no s´hagi pogut debatre amb el govern municipal l´informe tècnic que havia treballat conjuntament amb una comissió ciutadana i que es va lliurar a l´Ajuntament l´estiu passat, on planteja la necessitat d´un major control sobre les obligacions tributàries de tots els contribuents, fent atenció especial a aquells immobles que es beneficien d´exempcions.

L´equip de govern sosté que "la majoria de mesures proposades per la CUP no s´ajusten a la legalitat de l´impost". "Possiblement algunes propostes poden enllaçar amb altres impostos, però no amb aquest", afirma el regidor d´Hisenda, Ramon Xandri. Així mateix, Xandri va posar en relleu que la disminució dels valors cadastrals del 23% per a l´any que ve significarà una davallada important d´ingressos per les arques municipals i que, per tant, "calia pujar el tipus mantenint la voluntat que el ciutadà també pugui gaudir d´una rebaixa de la contribució". Per això, considera que "hi sortim tots guanyant". També va afirmar que s´ha iniciat un estudi en profunditat de diversos aspectes de l´IBI. En aquest sentit, el Cadastre revisarà l´any que ve tots els immobles que es troben en una situació irregular, una de les peticions del grup liderat per Garcia.

El govern municipal no descarta aplicar algunes de les mesures en propers exercicis. "Tot el que beneficiï Solsona i els ciutadans no tenim cap problema a incorporar-ho", apunta Xandri. Amb tot, tant ell com l´alcalde, David Rodríguez, prioritzen en aquests moments la "prudència", atès que "cal tenir present la minva de la recaptació que suposarà la rebaixa dels valors cadastrals" i el fet que alguns terrenys que actualment estan tributant com a urbans passaran a fer-ho com a rústics, tal com obliga la llei, si formen part d´un sector del POUM que no està desenvolupat ni es preveu que ho faci. Per aquests motius, l´alcalde demana a la CUP que "entengui que ara hi haurà moviments en aquest àmbit i cal ser prudents i primer esperar a tenir una imatge fixa de la situació".