Solsona tindrà l'any vinent una rebaixa del 9 per cent en el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI). Així es va aprovar en el ple municipal celebrat aquest dijous al vespre, durant el qual el consistori solsoní va donar llum verd a la modificació de vuit ordenances fiscals per al 2016. Entre aquestes hi ha l'increment del tipus de l'IBI, que passarà del 0,85 a l'1 per cent. Tot i això, el rebut final baixarà per al contribuent a causa de la rebaixa dels valors cadastrals. La modificació d'aquest impost es va aprovar amb els vots favorables d'ERC, el PSC i CDC i els vots contraris d'Alternativa per Solsona-CUP.

A petició de l'oposició, els canvis de l'IBI es van votar separats de la resta d'ordenances fiscals. En el cas de la contribució urbana, la CUP va argumentar el seu posicionament contrari perquè reivindica "mesures de progressivitat i de foment indirecte de l'activitat econòmica de Solsona", tal com va defensar el seu portaveu, Òscar Garcia. Aquesta formació lamenta que no s'hagi pogut debatre amb el govern municipal l'informe tècnic que va lliurar l'estiu passat a l'Ajuntament amb una sèrie de propostes que havia treballat conjuntament amb una comissió ciutadana.

El document de la CUP planteja la necessitat d'un major control sobre les obligacions tributàries de tots els contribuents, fent atenció especial a aquells immobles que es beneficien d'exempcions. Quant als criteris de progressivitat, proposa la creació de bonificacions per als habitatges ocupats per famílies amb ingressos baixos, o recàrrecs en habitatges de luxe i immobles buits que no estiguin en règim de lloguer. Igualment, parla de bonificacions per a les activitats econòmiques impulsades per joves emprenedors.

L'equip de govern, per la seva banda, sosté que "la majoria de mesures proposades per la CUP no s'ajusten a la legalitat de l'impost". Segons el regidor d'Hisenda, Ramon Xandri, "possiblement algunes propostes poden enllaçar amb altres impostos, però no amb aquest".