El clúster de la biomassa de Catalunya, amb 24 empreses de diferents sectors, com l'enginyeria i les companyies de serveis especialitzades en l'aprofitament energètic de recursos, es va constituir formalment divendres passat a Terrassa.

Aquesta iniciativa, impulsada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, té el suport del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i del departament d'Empresa i Ocupació. El seu objectiu és reforçar la competitivitat dels seus membres, establir mecanismes de dinamització de l'àmbit de la biomassa i defensar els interessos del sector, que factura 93 milions d'euros anuals a Catalunya. Inicialment aquest clúster reunirà 24 empreses -amb una facturació de 58 milions d'euros- i dues entitats, però és previst que aviat s'ampliï i se superin la trentena.

A final del 2012, el CTFC va encarregar un estudi estratègic sobre el sector forestal i de la transformació de la fusta de Catalunya, que en les seves conclusions va recomanar la creació d'un clúster de la Biomassa a Catalunya. El 2014, el Govern de la Generalitat va aprovar l'Estratègia catalana per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola que té com a objectiu definir un model per a l'ús sostenible de la biomassa a Catalunya. En aquest sentit, s'ha posat en marxa el portal www.biomassacat.cat, que aplega informació d'interès tant per a les empreses i professionals del sector com per als usuaris.