El Solsonès oferirà enguany, per primera vegada, un pretext nadalenc per a la gent que busqui una destinació per al pont de la Puríssima. Al bell mig del nucli antic solsoní, neix la Fira del Tió, que tindrà lloc el dissabte 5 de desembre durant tot el dia. Institucions i entitats locals sumen esforços per avançar i potenciar amb noves activitats el fins ara Mercat de Nadal dels Artesans de Solsona. La tradició del tió foradat en serà el fil conductor.

Durant tota la jornada hi haurà el mercat d’arts i oficis, amb diversos articles nadalencs, i artesania alimentària concentrat a la plaça Major. Però, com a novetat, s’oferirà un programa paral·lel d’activitats per al públic familiar. Ho coorganitzen el Consell Comarcal del Solsonès, a través de Solsonès Fires; la regidoria de Promoció Econòmica de Solsona, a través de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona; l’Associació per a la Promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès, la UBIC i el Gremi d’Hostaleria del Solsonès amb la col·laboració d’altres entitats.

Així, al matí, El6, Servei d’Intervenció Socioeducativa del Solsonès, farà fotos a tothom que ho vulgui amb el tió gegant que hi haurà col·locat a la plaça i que es revelaran a l’instant per poder escriure-hi un desig i penjar-les a l’arbre nadalenc del mateix indret.

A la tarda, el Gremi d’Hostaleria oferirà vi calent -una tradició nadalenca pròpia de diversos països europeus i d’alguns indrets dels Països Catalans. Per la seva banda, Creu Roja del Solsonès, el Pla d’emergència social i Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys convidaran els solsonins i visitants a participar a l’activitat “Alimentem el tió amb il·lusió”. Es demana que s’hi portin aliments (fruits, verdura o iogurts) o joguines noves o que estiguin usades però en molt bon estat. Aquestes aportacions seran intercanviades per bossetes de “pols màgica” per als tions domèstics. Paral·lelament, l’Agrupament Escolta Pare Claret oferirà berenar de coca i xocolata al mateix escenari.

Concurs, exposició i labors

Els concursos també són propis de les fires. La UBIC proposarà a tothom identificar tres aparadors de Solsona que continguin un tió. Entre els nens i nenes que prenguin part en el joc se sortejarà l’encesa dels llums nadalencs de l’arbre de la plaça Major. Serà la primera vegada al municipi que aquest acte es popularitza i es carrega de simbolisme.

Una altra activitat, organitzada pels Artesans del Solsonès, serà la realització de dues mantes col·lectives per al tió gegant, una de les quals se sortejarà entre els participants. Així mateix, durant tot el dia 5 es podrà visitar una exposició de tions i pessebres curiosos en un local de la plaça. Aquestes propostes es completaran amb altres activitats que dinamitzaran els carrers i les places del nucli antic solsoní.