En la darrera sessió plenària del Consell Comarcal del Solsonès es va aprovar un canvi en el procés d'elecció del guardonat amb el premi Signum. Fins a l'actualitat, la designació corresponia al president. A partir d'ara serà la junta qui passi a nomenar-lo, la qual cosa, segons la presidenta de l'entitat, Sara Alarcón, busca "democratitzar el nomenament del guardonat" i donar-li una plena legitimitat.

El desembre de 1997 el Consell Comarcal del Solsonès va instaurar el premi Signum, que vol reconèixer persones o institucions que s'hagin distingit per la tasca professional i per la qualitat humana o per una trajectòria vital especialment significativa, en qualsevol dels àmbits possibles, com poden ser l'esport, la medicina o l'art, entre d'altres.

Segons han apuntat des del Consell Comarcal, el guardó s'ofereix en una doble vessant: "d'una, banda el reconeixement institucional dels seus mèrits, i, de l'altra, té una funció exemplaritzant". El procés d'elecció es desenvolupava en el si de la Fundació Francesc Ribalta que, posteriorment, va ser dissolta a favor del Consell Cultural Francesc Ribalta.