Coincidint amb el dia de les persones sense llar, que es va celebrar aquest diumenge, Càritas Diocesana de Solsona ha fet públic el manifest titulat "Que tothom tingui una llar és un compromís de tots", en el qual fa una crida a treballar perquè tothom tingui accés a una habitatge digne.

Segons apunta l'entitat en el seu comunicat, "el patiment que suposa viure sense llar, l'erosió del sentit vital que això provoca i la pèrdua dels drets fonamentals que ho acompanya són intolerables i, a més, evitables". Càritas Diocesana assegura en l'escrit que s'estima que a l'estat espanyol, hi ha prop de 40.000 persones en situació de sense llar. Per tant, remarca que "som ben lluny de reduir aquestes xifres, ans al contrari, els contextos d'exclusió i vulnerabilitat han augmentat i l'empitjorament de la situació social s'estén a amplis sectors de la població".

En aquest sentit, Càritas apunta com a principals causes d'aquesta problemàtica "un gran retrocés en els drets i prestacions que havíem assolit" acompanyades "d'un augment considerable de desnonaments i de les tarifes energètiques". A tot això també cal afegir-hi, asseguren, la disminució del finançament de serveis socials que entre el 2011 i el 2014 ha estat del 34%.

L'entitat de beneficència humanitària afirma que, "segons l'INE a Espanya existeixen uns tres milions i mig d'habitatges buits i l'Estat continua sense afrontar la situació". Creu que aquestes dades indiquen "que continua sent imprescindible una política d'habitatge que fomenti el lloguer social i en garanteixi el dret ja que es continua vivint una situació d'emergència residencial que no és afrontada ni coberta per les administracions públiques".

Per tot això, creu que "és urgent un canvi de model que posi la persona i la seva dignitat al centre, que garanteixi l'accés als drets fonamentals i el seu exercici, sobretot els drets de les persones que pateixen una major exclusió i vulneració. Un model afavoridor que afronti les causes i les conseqüències estructurals de la pobresa i que enforteixi el sistema de protecció social".