La coincidència dels festius propers al cap de setmana ha afavorit, durant les festes nadalenques, una ocupació gairebé absoluta dels allotjaments rurals de les comarques de la Catalunya Central, on les estades han estat més llargues que l'any passat. El sector constata un augment de la demanda per Nadal i Sant Esteve i, sobretot, per Cap d'Any, mentre que Reis continua sent una data on "gairebé no es treballa", ja que predomina la celebració a les cases particulars.

El fet que el dia de la Nit de Nadal s'escaigués en dijous ha provocat que les estades als allotjaments rurals de l'Anoia, el Berguedà i el Solsonès s'hagin allargat, en la majoria de casos, fins el diumenge 27. Al mateix temps, això ha afavorit que diversos establiments hagin registrat un lleuger augment de reserves en comparació a l'any passat. El perfil predominant dels clients dels dies de Nadal i Sant Esteve ha estat familiar i, en gran part, provinent de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Allargar les estades és una dinàmica que també s'ha repetit per Cap d'Any, quan predominen els grups d'amics. "Normalment les reserves es concentraven molt en els dies de festa i cap de setmana, però al quedar les festes en dijous, la gent ha aprofitat per allargar tres o quatre dies i això ens ha anat molt bé", apunta Jordi Pellicer, president de l'Associació de turisme rural del Berguedà. Des de l'Associació per al desenvolupament de l'Alta Anoia, la presidenta, Mireia Bertran, afegeix que el bon temps també ha propiciat estades més llargues.

A banda del bon clima i el calendari, el sector també atribueix part de la bona ocupació durant les vacances de Nadal a la situació econòmica. La presidenta de Turisme Rural Associació del Solsonès, Pilar Bielsa, ha assegurat que han allotjat molts clients que fins ara prescindien de gastar diners en el lleure i que aquesta vegada "s'han cansat de fer estalvi, necessiten sortir i esplaiar-se".

Una tendència creixent

Celebrar el Cap d'Any als allotjaments rurals és una tendència que està creixent. "Està de moda", ha assegurat Pilar Bielsa, qui ha destacat que "la gent que ho prova, repeteix", sobretot per la relació entre el preu, la qualitat i la comoditat. Jordi Pellicer, representant del sector al Berguedà, ha explicat que aquest any ha rebut un "allau" de trucades per Cap d'Any, amb reserves fetes des de l'estiu, i ha assegurat que hi ha clients que ja han demanat la mateixa casa pel 31 de desembre del 2016.

En canvi, entre Cap d'Any i Reis hi ha "una diferència abismal" pel que fa l'ocupació, segons ha senyalat Pellicer. "No hi ha massa demanda perquè és una data que la gent celebra a casa", ha apuntat. Si bé al Berguedà hi ha reserves en aproximadament el 50% de les cases, en el cas del Solsonès asseguren que "gairebé no treballa ningú". Una situació de calma que es repeteix a l'Anoia.