Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, han dut a terme estudis que mostren com, a través de la gestió forestal, es pot incidir en la regeneració d'un bosc després d'un incendi. Tradicionalment, es creia que la orientació o la pendent d'un terreny n'eren els factors decisius però els treballs revelen que les característiques de la vegetació que hi havia abans de l'incendi, així com el comportament del foc, també juguen un paper important en la renovació d'aquest bosc.

Els resultats dels estudis realitzats en el marc de la tesis doctoral de Santi Martín Alarcón del CTFC, dirigida per Lluís Coll, investigador del CTFC i associat al CREAF, poden ajudar a planificar mesures de gestió forestal específiques que afavoreixin la regeneració del bosc en el cas de grans incendis. Les característiques de la vegetació que, segons l'estudi, influeixen en aquesta regeneració són "el nivell de cobertura arbòria prèvia a l'incendi, així com la història d'usos del sòl, ja que les dues variables afecten a la disponibilitat tant de llavors com de restes vegetals amb possibilitat de rebrot". Així mateix, els investigadors van observar com, en el cas del pi, únicament s'observava regeneració directa en illes de pinar adult no cremat.

Una primera estratègia consistiria en incrementar la presència d'illes de bosc no cremat ja que aquestes són clau per l'adequada regeneració del pi. Això es faria "modificant la distribució dels tipus de vegetació al llarg d'un paisatge o generant un paisatge més fragmentat", apunten.