La brigada municipal de Solsona ha iniciat aquesta setmana una nova campanya de poda, que és previst completar aproximadament a final de març. Aquesta actuació es durà a terme aquest any en sis zones del municipi i es desenvoluparà d'acord amb nous criteris, seguint l'assessorament del reconegut biòleg Josep Selga.

Millorar la gestió de l'arbrat urbà solsoní és la finalitat del canvi de plantejament pel qual s'ha contractat els serveis de l'expert, que també assessora en la selecció d'espècies per plantar i la diagnosi de peus potencialment perillosos. En la campanya d'enguany s'intervindrà als sectors de la Cabana d'en Geli, el carrer del Pedraforca, el passeig del Pare Claret, la plaça del Camp, el Vall Fred i en un punt de la ribera, on la majoria d'arbres que s'esporgaran seran plataners i freixes. En altres indrets el biòleg recomana no actuar-hi o bé deixar els exemplars a port natural.

La regidoria de Parcs i Jardins ha constatat que en l'àmbit de l'arbrat s'han comès errors durant molts anys. Quant a la poda, s'ha realitzat un sol mètode i sistemàticament, mentre que "els criteris que cal aplicar en cada campanya s'han d'avaluar anualment", afirma el regidor de l'àrea, Antoni Carralero, "tenint en compte l'edat i l'espècie dels arbres, així com l'espai del qual disposen". D'aquesta manera, actuant amb "els criteris adequats", la ciutat aconseguirà tenir "uns arbres més sans, més segurs, amb menys afectacions de plagues i que requereixin destinar-hi menys mitjans".

Una nova gestió de l'arbrat urbà ha de passar, segons l'assessorament de Josep Selga, per escollir l'espècie idònia en funció de l'espai disponible, el tipus de paviment, la climatologia, la funció final de la planta i les seves afectacions quant a al·lèrgies i pla-gues. Això ha de permetre reduir la probabilitat de problemes en el futur i estalviar recursos.