Solsona ha estat la ciutat escollida enguany per l'associació Miquelets de Catalunya per celebrar, aquest diumenge, el Dia del Soldat Català, que commemora la victòria de les tropes catalanes davant de les del rei Felip IV a la batalla de Montjuïc el 1641. Al matí, l'entitat de reconstrucció històrica plantarà una tenda d'oficials catalans que es podrà visitar al racó del Joc de la Pilota, davant l'absis de la catedral, i de 2/4 de 12 a les 12 del migdia realitzarà una desfilada pel nucli antic que acabarà amb un acte breu a la plaça del Consell Comarcal del Solsonès.

La iniciativa, que fa parada a Solsona amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, s'emmarca en un projecte més ampli de Miquelets de Catalunya. L'octubre passat va iniciar una marxa de nou etapes per commemorar la que va començar el 18 de setembre del 1713, quan el general Moragues va signar l'acord de capitulació de la fortalesa de Castellciutat, a la Seu d'Urgell. Aleshores, els soldats de la guarnició van quedar lliures i van fer via cap a Barcelona al llarg de 180 quilòmetres.

L'octubre passat es van recórrer les dues primeres etapes, des de Castellciutat fins a Oliana. Aquest cap de setmana, Miquelets de Catalunya reprendrà la marxa amb les dues etapes següents, des de la població urgellenca fins a Solsona. Divendres faran un petit campament a Ogern i diumenge s'escenificarà l'acte central a la capital del Solsonès, en el qual es mobilitzaran una quinzena de persones vestides d'època. El Dia del Soldat Català és una commemoració de simbolisme històric amb què es ret homenatge a tots aquells que han lluitat contra l'ocupació francesa i espanyola.