La recerca sobre el comportament del foc que es realitza des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) demostra l'efectivitat de les cremes prescrites a llarg termini sense comprometre la salut dels boscos. Segons el centre, l'anàlisi d'aquesta pràctica com a eina preventiva d'incendis forestals permetria ajudar als gestors forestals en la presa de decisions i millorar els plans de crema.

Investigadors del CTFC estudien la resposta dels boscos després d'una crema prescrita, per tal de reduir els impactes negatius que se'n puguin derivar i aprofitar el gran potencial que presenten. L'anàlisi apunta que el creixement dels arbres no se'n ressent i que, a més, els efectes beneficiosos de les cremes continuen sent evidents a llarg termini.

En les cremes prescrites s'aplica foc, de manera controlada, a algunes espècies. D'aquesta manera es redueix el sotabosc, principal combustible d'un incendi, reduint-ne també el seu risc. Tot i ser una pràctica envoltada de polèmica, aquesta reducció és necessària, ja que l'abandonament de les activitats agràries i la demanda urbana dels espais forestals, han modificat l'estructura dels boscos i han provocat aquesta acumulació de combustible en el sotabosc.

El pi blanc, la pinassa o el pi roig són espècies de pi presents en els boscos catalans i europeus, i són les protagonistes de l'estudi de Teresa Valor, investigadora predoctoral del grup CEMFOR (Center for Mediterranean Forest Research) del CTFC. Ja que la vitalitat dels arbres després de la crema és un aspecte clau a tenir en compte, Valor ha estudiat com es recupera el creixement d'aquests arbres segons la tolerància al foc de les espècies, el grau de severitat o les característiques i rendiment de l'arbre abans de la crema.