Els residus orgànics generats a Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Olius i Cardona, que fins ara es destinaven al Centre de Tractament de Residus de Tàrrega, seran tractats en la seva totalitat a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus, l'antic dispòsit controlat, de Clariana de Cardener. Segons fonts del Consell Comarcal del Solsonès, "aquest fet no solament suposarà un estalvi en el transport dels residus, sinó que implicarà un menor cost en l'entrada dels mateixos respecte a la planta situada a l'Urgell".

Si bé les instal·lacions ja estaven a punt per entrar en funcionament, s'ha hagut d'esperar a rebre les corresponents autoritzacions per part del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per tal de tirar endavant aquest procés, la implantació del qual suposarà un estalvi de recursos. Amb l'entrada en funcionament del tractament de la fracció orgànica de Clariana de Cardener es culmina el procés de reaprofitament.

El tractament d'aquests residus permetrà, mitjançant la mescla de la matèria orgànica amb restes vegetals, obtenir un compost que podrà ser utilitzat com a adob després d'un procés químic que li proporcionarà una esponjositat i unes característiques per ser utilitzades com a fertilitzant.

Aquest és un pas més que s'aconsegueix a partir del pretractament actual, ja que no es podia fer servir com a adob per a conreus perquè hi incorporava restes de vidre i metall. Ara amb aquest fet es completa tot el cicle de recollida de deixalles tant a nivell urbà com a nivell industrial, i es disposarà de tots els processos de tractament.

Aquesta instal·lació és pionera a tot Catalunya, dins l'àmbit públic, i ha d'esdevenir un referent per als actuals dipòsits comarcals i per a les futures instal·lacions de gestió dels residus municipals a Catalunya, ja que incorpora el pretractament dels residus abans de la seva disposició final, per tal de recuperar la matèria orgànica que hi contenen i els elements fèrrics.