La història de l'antic Hospital d'en Llobera, actual seu del Consell Comarcal del Solsonès, està estretament lligada a la de la ciutat de Solsona. Així ho ratifica el llibre L'Hospital d'en Llobera. Lectures d'Història de Solsona, que ha escrit l'historiador solsoní Ramon Planes Albets, per encàrrec del Consell, arran dels 600 anys del Palau Llobera, celebrats el 2011. Per tal de finançar la seva publicació, prevista per Sant Jordi, s'ha posat en marxa una campanya de mecenatge.

La publicació, que consta de dos volums, s'ha pogut dur a terme gràcies a la implicació del Fòrum d'aprofundiment democràtic i la Fundació d'Estudis Lacetans, que inicialment es fan càrrec del cost de la impressió, que puja a 35.000 euros.

La presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, ha destacat que "no es tracta d'una obra menor" i que "és la història més completa de l'edifici i del context de la ciutat". Alarcón l'ha definida com una publicació "imprescindible a les biblioteques locals i per a tothom qui vulgui tenir la història escrita de la ciutat".

Per sufragar el cost del llibre, tal com ja s'ha fet amb altres publicacions locals, es posa en marxa una campanya popular de mecenatge perquè qui vulgui col·laborar-hi ho pugui fer comprant-lo a l'avançada per un preu de 80 euros. A canvi, el seu nom i localitat figurarà en una llista de subscriptors al final de l'obra.

El llibre té una edició molt acurada i és fruit d'un important treball de recerca. La segona part conté 382 documents editats i 1.200 de descrits, dels segles XIV al XX, i un índex de 5.000 noms, corresponents a institucions i solsonins dels segles XIV al XX i toponímia urbana, entre altres. L'àmplia projecció dels negocis dels mercaders Llobera i de l'activitat universitària del Col·legi d'en Llobera fa que l'obra contingui, més enllà del Solsonès i de l'antiga vall de Lord referències de l'entorn comarcal i d'altres indrets dels Països Catalans, peninsulars i europeus.