Un estudi liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, permet conèixer l'estrès per sequera dels arbres catalans a escala regional. Ho aconsegueix combinant dades dels inventaris forestals amb models matemàtics. Aquest fet permetrà anticipar i mitigar els efectes de la sequera, i afavorirà la salut dels boscos.

Quan els arbres necessiten més aigua de la disponible durant un període determinat de temps, tenen estrès hídric, altrament dit estrès per sequera. Tenir la capacitat d'anticipar aquest fenomen és l'objectiu principal de l'estudi que encapçala Miquel De Cáceres, investigador del grup CEMFOR (Center for Mediterranean Forest Research) del CTFC.

Utilitzant dades del sòl i de la vegetació provinents dels inventaris forestals de l'estat espanyol, han desenvolupat i validat un model matemàtic que permet obtenir prediccions fiables dels canvis d'humitat del sòl i l'estrès per sequera sobre grans extensions.

El model desenvolupat es basa en l'equilibri diari que existeix entre els processos que aporten aigua al sòl i aquells que n'extreuen. En el model s'hi ha d'incloure informació detallada de la vegetació i de les característiques del sòl. Amb aquesta informació, el model és capaç de simular la competició de diferents espècies de plantes pels recursos locals d'aigua.

L'estudi liderat pel CTFC se centra en l'estrès per sequera als boscos de Catalunya, una regió amb el 60% de la seva superfície coberta per boscos i matolls.