Els solsonins tanquen el Carnaval amb l'acte d'homenatge al Manelet

Tots els gegants de la festa solsonina construïts per la nissaga de geganters participen en la baixada

12.02.2016 | 12:26
Els solsonins tanquen el Carnaval amb l'acte d'homenatge al Manelet

Tots els gegants del Carnaval plantats al magatzem de l´esbojarrat bestiari, i l´esperit Casserres, pare i fill, voltant per la sala. La pluja no va permetre la plantada prevista a l´exterior, però els ruixats no van poder evitar que la ciutat recordés els constructors desapareguts i que el Carnaval els retés un especial homenatge el darrer dia de la festa. La darrera jornada del Carnaval de Solsona va començar a mig matí amb la instal·lació de l´ermita ardent, on els solsonins es van poder acomiadar del Carnestoltes en les hores prèvies al seu enterrament.

La pluja que va caure a primera hora de la tarda va fer que la plantada de gegants s'hagués de fer en el magatzem on el bestiari reposa durant els dies de Carnaval, a tocar del portal del Castell. Això va deslluir una mica el que havia de ser l'inici de l'homenatge que la Colla Gegantera havia preparat per recordar el constructor dels gegants, Manel Casserras i Solé, Manelet, que va morir la primavera passada.

Quan va parar de ploure, els solsonins van anar fent cap a la plaça del Ruc per tal de començar la vetlla i organitzar la posterior processó darrere el fèretre de Sa Majestat Carnestoltes pels carrers del nucli antic.

La tan esperada pluja, inoportuna ahir, va donar una treva a partir de mitja tarda que va permetre la realització de la resta d´actes del vespre amb normalitat.

Així, les comparses, organitzades en una processó d´espelmes i al ritme de la música de l´enterrament del Carnestoltes que va interpretar, com és habitual, l´orquestra Patinfanjàs, van acompanyar el Carnestoltes fins a la seva darrera destinació, al pati de l'escola Arrels. Allà, com és tradició, va ser el mateix Carnestoltes, Jaume Subirà, qui va encendre la metxa de la traca que serveix per donar inici a la cremada del ninot que el representa. Un cop cremat, els solsonins van poder gaudir del tradicional castell de focs que serveix per tancar el Carnaval solsoní.

A partir d´aquest moment, els gegants i els geganters, que van respondre a la crida que els havia fet la Colla Gegantera per participar a la massiva ballada de gegants de la baixada d´enguany, es van posar en marxa.

Des del portal del Castell van començar a ballar al ritme del bufi en el que va ser el colofó de la setmana de Carnaval a la capital solsonina.

Fi de festa amb homenatge

A l'hora de tancar aquesta edició era previst que els gegants de Carnaval continuessin ballant fins a la plaça Major, que és on havia de finalitzar la baixada i on, quan sonen les 12 als campanars de Solsona, la música del darrer bufi s'atura. Aquest any, però, estava previst que la festa s´allargués una mica més i que els gegants restessin a la plaça en l´homenatge al seu constructor, Manelet, juntament amb les comparses. Un audiovisual de la Colla Gegantera era el final.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema