Una guspira que cau en un terreny massa sec, una petita columna de fum que s'aixeca enmig de l'arbrat, el satèl·lit d'observació que la detecta, envia l'alerta als bombers i posa en marxa el sistema que farà la simulació de la possible evolució de l'incendi. Tot això de manera automàtica gràcies al Pharos, la nova plataforma de gestió d'emergències presentada ahir al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

El projecte Pharos ha creat una plataforma que integra les eines ja existents de manera que des d'un sol centre de control es puguin gestionar les possibles emergències. Actualment el funcionament d'aquest sistema està centrat en la detecció i l'extinció d'incendis forestals però té possibilitats de ser aplicat a qualsevol tipus d'incidència, per això des del principi del projecte han treballat en col·laboració amb protecció civil i amb els responsables de trànsit.

En la presentació de la plataforma i per tal de poder veure'n el funcionament, en un incendi, s'ha realitzat una crema prescrita en la finca Lloreda al Solsonès. Un helicòpter sobrevola la zona del foc i envia imatges en temps real del fum al Pharos perquè d'aquesta manera activi tot el seu operatiu. És previst que quan estigui en funcionament, les imatges que rebrà no seran trameses habitualment per aquest sistema, sinó que les obtindrà d'un satèl·lit d'observació de manera que la cobertura del territori serà global. De moment, però, com que la posada en òrbita del satèl·lit s'ha endarrerit, i es preveu que es dugui a terme aquest proper mes d'abril, la demostració s'ha pogut fer gràcies a les imatges captades des de l'aire per l'helicòpter.