El punt de trobada és el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona a les 10 del matí. Allà, uns vint-i-cinc curiosos, la majoria, solsonins, reben la salutació del representant de Catalonia Sacra, la iniciativa dels 10 bisbats catalans per donar a conèixer el seu patrimoni. Explica als assistents que l'interès per visitar les teulades de la Catedral ha superat l'expectativa i que han hagut de fer dos grups, així que una vintena més de persones faran el recorregut quan finalitzi el primer. Guiats per Carles Freixes, personal del Museu, comencen la visita al mateix equipament, a la zona on es conserven els capitells de l'antic claustre romànic que s'han anat recuperant al llarg del temps després d'haver estat totalment desmuntat i espoliat amb la remodelació que va patir al segle XVIII.

La visita continua cap a una sala del Museu que s'ha obert fa un any i mig aproximadament i que permet admirar un finestral romànic del primer tram del campanar, recentment restaurat. Allà, i amb l'ajuda d'unes maquetes de fusta de les diferents fases de construcció de la Catedral, Freixes fa una introducció als visitants que els permeti entendre la barreja d'estils i de construccions sobreposades que té Santa Maria de Solsona. Sobre les 3 esglésies romàniques de les quals es té notícia es construí la nau gòtica, i posteriorment s'hi van afegir elements neoclàssics.

Un passadís condueix els visitants als finestrals amb vistes a la nau central de la Catedral, des d'on es poden contemplar amb detall els vitralls de l'altar major i descobrir una de les primeres sorpreses del recorregut, i és que les pedres d'una de les voltes no són tals, sinó que és una restauració; només una paret pintada.

Des d'aquí s'accedeix cap al primer terrat, ample i amb una perspectiva immillorable de l'acolorida cúpula de la capella de la Mare de Déu del Claustre. Allà, els participants a la visita troben tot un reguitzell d'escales de gat que els permeten endinsar-se en els racons dels sostres de la seu solsonina. Així, en fileres d'un i a poc a poc, comencen a pujar per descobrir capitells amb decoracions sorprenents, passejar-se per l'espai que hi ha entre les voltes i la teulada i sortir a una altra part de la teulada, per una porta petita, per gaudir de la vista exterior del rosetó de la nau gòtica, que habitualment no és visible des del carrer.

Els participants a la visita s´han endut una visió diferent de la Catedral i un munt de fotografies de les teulades i de la vista de la ciutat des de dalt.