El Servei d'Emergències de Catalunya (SEM) ha fet una prova pilot en què els tècnics de les seves unitats substitueixen els fulls assistencials en paper que s'omplen quan atenen una emergència, per una app instal·lada en una tauleta.

Un dels grans avantatges que suposa l'ús d'un suport digital per a fer l'informe del malalt és que aquestes dades es poden enviar a l'hospital abans de l'arribada de l'ambulància amb el pacient i això permet als facultatius tenir coneixement previ d'allò que els ha d'arribar. En alguns casos del projecte pilot, com ara l'Hospital Clínic, s'ha detectat que cal fer alguna modificació en el sistema informàtic per permetre la rebuda d'aquestes dades.

En canvi, segons explica M. Àngels Móra, de l'àrea de desenvolupament corporatiu del SEM, que ha estat la persona encarregada de fer la valoració del pla pilot a la jornada que realitzada al Centre Cívic Xavier Jounou de Solsona, "els centres que depenen de l'Institut Català de la Salut (ICS) com és el cas de l'hospital de Solsona, d'Althaia i de la resta de la Catalunya Central, no tindran cap problema perquè, precisament a la prova pilot hem inclòs la unitat de Mataró que té a la zona un hospital de l'ICS i qualsevol modificació informàtica que ells han fet és extrapolable a la resta d'hospitals que hi pertanyen".

Implantar el fet de treballar amb aquesta tecnologia, sobretot al principi, "ha estat complex logísticament", explica Móra. Segons la tècnica, passar del paper a la tauleta no és tan senzill "hem tingut problemes tècnics, de cobertura, i el model de tauleta escollit no era capaç de mantenir l'IP fixa que necessitem per garantir el compliment de la LOPD i coses semblants".

Aquests problemes detectats durant la primera fase, que ha inclòs les unitats de Barcelona i la unitat de 24 hores de Mataró, s'han anat solucionant i ara estan en procés de millorar l'aplicació, que ja va estar elaborada i consensuada en un grup de treball, amb les aportacions que han fet els metges i infermers que l'han estat provant.

Està previst que aquest any 2016 gran part de les unitats del SEM ja funcionin amb aquest sistema. Explica Móra que "hem vist que per implantar l'ús de la tauleta a tot Catalunya i fer-ho bé necessitem ajuda, així que es convocarà un concurs públic, però el procés no s'atura".