El Teatre Comarcal de Solsona es va omplir dissabte a la nit de gom a gom en el lliurament de guardons literaris de la 8a edició dels Premis Drac de poesia i prosa en català, que cada any entrega Òmnium Cultural del Solsonès. "Estem contentíssims. L'acte va anar molt bé", va afirmar ahir a aquest diari el president de l'entitat, Ramon Segués.

La gala va començar amb un cop d'efecte teatral. Damunt de l'escenari, el grup solsoní Lacetània Teatre va interpretar un gag inspirat en l'obra Moltes desgràcies, després, del col·lectiu argentí d'humor Les Luthiers. La peça és la paròdia d'una entrega de premis literaris fictícia que acaba malament.

Després d'aquest divertimento, es fan fer públics els noms dels guanyadors dels Premis Drac d'enguany. En la categoria de poesia, qui va recollir el reconeixement va ser la barcelonina Teresa Cervià i Samsó, que va presentar al concurs l'obra Un joc de mans. Pel que fa a la prosa, el jurat, format per Eugeni Barniol, Dolors Cases, Francesc Culleré, Carme Pallarés, Anna Juberó, Àngel Pellicer, Jordi Santasusagna i Ramon Montraveta, va considerar que el millor treball presentat va ser Maria Cinta, del tarragoní Alfons Cama i Saballs.

La quantitat dinerària establerta per als Premis Drac d'enguany és de 500 euros per als guanyadors de cada una de les categories. A més, els autors dels treballs reconeguts van rebre una reproducció de l'escultura dels Premis Drac, una obra elaborada amb pedra de la comarca creada pel joier solsoní Vicenç Jané.

Molta participació

En aquesta edició, la bústia d'Òmnium Cultural del Solsonès va rebre fins a la clausura del termini d'admissió d'originals, el diumenge 28 de febrer, 34 reculls de poesia i 64 relats breus. En aquest sentit, Segués va celebrar l'"alt nivell de participació". Els treballs que no hagin estat guardonats podran ser recollits a partir del dijous 7 de maig a la seu del Consell Comarcal del Solsonès.

Un cop acabats els parlaments, els llums es van apagar i va projectar-se a l'escenari del Teatre Comarcal una obra audiovisual basada en el Llibre de les bèsties, del savi mallorquí medieval Ramon Llull. La primera part de la gala es va cloure amb un vídeo sobre la trajectòria de Muriel Casals. En la segona part, la cantant i trompetista Andrea Motis va oferir un petit concert de jazz acompanyada per Joan Chamorro al contrabaix i Josep Traver a la guitarra elèctrica.