El sindicat Unió de Pagesos ha demanat al departament de Territori i Sostenibilitat que l'assegurança que té previst habilitar per fer front al danys causats per l'ós bru als ramats del Pirineu, es faci extensiva als danys que produeixen els atacs de voltors en altres zones del país. Joan Guitart, responsable d'acció sindical a les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, ha explicat que "ja que han parlat de posar en marxa una assegurança pel tema de l'ós bru, que ens en puguem beneficiar tots aquells que estem afectats per atacs de fauna salvatge".

Guitart diu que, quan es parla dels atacs de voltors al bestiar viu, sovint des del departament "han mirat cap a una altra banda i han fet veure que no hi ha problema". Explica que, segons el departament, "no hi ha sobrepoblació de voltors". Els ramaders afectats, però, asseguren que efectivament la població d'aquests rapinyaires ha augmentat molt i que caldrà aplicar mesures per reduir el nombre d'individus per evitar nous atacs. "No sabem si la solució és esterilitzar-los o si hi ha una altra manera però alguna cosa cal fer", explica Guitart, "perquè està clar que tenim un problema".

Amb relació a l'increment de fauna salvatge, des del sindicat opinen que s'ha de limitar la reintroducció d'espècies ja extingides com és el cas de l'ós bru al Pirineu, ja que aquests animals alliberats continuen el seu creixement i se n'incrementa el nombre, i això esdevé un fet incompatible amb l'activitat ramadera i amb les activitats de la població. Segons Guitart, "a les comarques del Pirineu on s'ha reintroduït l'ós, la gent gran ja no surt a passejar ni va a buscar bolets perquè té por de trobar-se amb un ós". A més dels voltors i de l'ós bru del Pirineu, es mostren preocupats per altres possibles alliberaments que s'estan estudiant, com el del llop que es vol reintroduir com a mesura de control del porc fer, i el del linx ibèric, que en el seu cas seria un sistema per controlar la guineu i les marmotes. Guitart explica que aquesta, la del llop, és una reintroducció que s'ha fet en altres llocs de la Península Ibèrica i el resultat és el d'una sobrepoblació de llops que ataquen el bestiar domèstic "perquè els és més fàcil que no pas caçar bestiar salvatge", i que està fent que alguns ramaders abandonin la seva activitat davant la impossibilitat de protegir el seus animals. "És una mica una falta de respecte per la gent del territori", assegura Guitart.

Peritatge professional

Amb relació a l'assegurança que ha proposat el departament per fer front a les possibles pèrdues produïdes pels atacs dels óssos, el sindicat també es mostra preocupat pel peritatge dels danys als ramats i exigeix a la Generalitat que totes les actuacions les dugui a terme un professional qualificat, és a dir, un titulat en veterinària, tal com preveu la normativa.