Tenir a l'abast en una mateixa plataforma digital totes les dades sobre patrimoni cultural, natural i de serveis de la comarca del Solsonès i que es pugui consultar amb rapidesa i per categories o temàtiques determinades. Aquest és el propòsit de l'eina que presentarà avui el Centre d'Estudis Lacetans (CEL) en el marc de la celebració del seu 20è aniversari.

El projecte, promogut pel CEL i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), vol recollir en un servidor digital l'inventari patrimonial de la comarca i fer-lo consultable. Segons David Guixé, tècnic del CTFC i membre del CEL, "la base de dades estarà associada amb la cartografia corresponent de manera que tots el elements materials puguin estar georeferenciats". I és que l'eina no només inclourà elements que es puguin situar en un punt determinat del mapa sinó que també s'hi recolliran els béns immaterials o intangibles de la comarca. A més, cadascun dels elements tindrà els enllaços corresponents a imatges, vídeos i altres pàgines web on l'usuari pugui complementar la informació.

Els tècnics que estan treballant actualment en el projecte han començat a definir "l'estructura gegantina de la base de dades" que, tal com explica Guixé, ha de permetre bolcar les informacions al servidor per fer-les consultables. I també caldrà fer l'inventari d'aquells aspectes del patrimoni comarcal que no han estat treballats encara. El tècnic del CTFC ha explicat que si bé en alguns temes hi ha molta feina feta i ja estan començant a tractar la informació per tal d'incloure-la al servidor, en altres aspectes falta molt per fer.

El CEL ha començat a contactar amb les institucions de la comarca per fer-les partícips del projecte i per aconseguir la seva implicació econòmica. "Serà una eina molt potent de gestió, turística i educativa, i creiem que totes les institucions s'hi haurien d'implicar". A més el CEL vol que el servidor es nodreixi del que anomenen "ciència ciutadana", és a dir que qualsevol persona o entitat que tingui inquietuds i ganes d'ajudar en el projecte de manera desinteressada s'hi pugui implicar. "És un projecte de comarca i ara comencem i ja veurem on arribem, no ens fa por, serà un projecte viu i canviant". Guixé també ha explicat que els agradaria, en una segona fase i si aconseguissin trobar els diners necessaris, convertir el servidor digital en una app.

La presentació de l'eina a la població serà aquest vespre a 2/4 de 9 a la sala de les Homilies d'Organya de la biblioteca Morató, en l'acte de presentació del 20è aniversari del CEL, i el clourà el guitarrista Ivan Dach.